Noi 20

În ultimii ani s-a putut observa un interes în creştere pentru investiţiile în agricultură, pe fondul căutării unor soluţii investiţionale cât mai puţin corelate cu pieţele bursiere, şi care să fie capabile să ofere o protecţie împotriva inflaţiei.

Care ar fi argumentele care susţin orientarea către investiţia în agricultură?

  • populaţia mondială, precum şi venitul net pe cap de locuitor sunt în creştere, fenomene ce atrag după sine o cerere mai mare pentru alimente de calitate mai mare, precum cele ce conţin proteine vegetale şi animale
  • China era în trecut un exportator net de carne, însă ratele de creştere a populaţiei au contrabalansat această situaţie, aşa încât statul ar putea deveni în curând un importator net de carne
  • Există o tendinţă de accentuare a folosirii etanolului şi biodieselului, precum şi a altor combustibili regenerabili, generaţi de recolte

O importanţă majoră o are evident, performanţa investiţiei, care, în cazul proprietăţilor agricole este dată de două componente:

  • venitul obţinut de pe urma oferirii spre închiriere a terenului, în vederea cultivării lui
  • aprecierea valorică a proprietăţii în timp

S-a putut observa că în Statele Unite ale Americii, în perioada 1951 – 2010, investiţia în teren agricol a generat un randament mediu de 11,52%, în timp ce Indicele S&P 500 a oferit un randament similar, de 11,8%. Randamentul potenţial al investiţiei în teren agricol variază în funcţie de zona geografică în care acesta este amplasat. Aşteptările privind randamentul sunt undeva în jurul a 15-20% pentru Rusia, 20-25% pentru Africa, 10-15% în America de Sud şi 8-14% în Australia.

Unul dintre cele mai mari riscuri, pe lângă cel operaţional (de administrare a cultivării terenului) sau cel legat de volatilitatea preţurilor materialelor agricole (combustibil, seminţe, etc), este cel legat de vremea nefavorabila.  Este de la sine înţeles că diversificarea geografică reduce riscurile potenţiale, prin expunerea diversificată la condiţii climatice schimbătoare.

Credeţi că aţi putea să luaţi în considerare o investiţie în agricultură, ţinând cont de toate aceste elemente?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

One Response to “Investiţia în agricultură”

  1. gelu indre spune:

    multumesc

Leave a Reply

preload preload preload