Oct 23

A fost o vară agitată pe scena economică şi financiară internaţională, iar aşteptările europenilor cu privire la situaţia viitoare a economiei s-au schimbat în mod corespunzător. Incertitudinile din jurul continuării existenţei şi finanţării Mecanismului European de stabilitate, precum şi manifestaţiile de stradă din Grecia, Italia sau Spania au influenţat în sens negativ optimismul european, astfel încât principalii indicatori măsuraţi de GfK Euro Climate Survey cu privire la aşteptărilor locuitorilor europeni referitoare la starea economiei au înregistrat valori în scădere. Iată cele mai recente rezultate:

  • Dacă în studiul realizat în trimestrul 4 al anului trecut, şi în primul trimestru al anului acesta, tendinţa generală a percepţiilor europenilor se situa pe un trend descendent, al treilea trimestru al acestui an confirmă acest trend, observându-se o accentuare a pesimismului.   De altfel, aşa cum se poate observa în infograficul de mai jos, majoritatea statelor europene au aşteptări pesimiste (marcate cu roşu). De remarcat este că nici o ţară analizată nu se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei economice. În mod surprinzător, poate, România înregistrează o ameliorare a pesimismului, indicatorul referitor la aşteptările privind economia crescând puţin de la -34 la sfârşitul anului trecut, la -26 în primul trimestru al anului, şi la -20 la sfârşitul celui de-al treilea trimestru. Românii se aşteaptă, deci, din ce în ce mai puţin la o evoluţie negativă a economiei:

  • În ceea ce priveşte veniturile, majoritatea europenilor sunt destul de pesimişti, anticipând că veniturile lor în perioada următoare vor scădea.  Cei mai optimişti sunt nemţii care se aşteaptă ca veniturile lor să crească în perioada următoare, ei fiind singurii europeni optimişti. Românii se aşteaptă în continuare la scăderi de venituri, fiind însă mai puţin pesimişti, valoarea indicatorului fiind de -14, faţă de -21 la sfărşitul primului trimestru.

  • În ceea ce priveşte dorinţa de cumpărare, europenii au aşteptări diferite, deşi  pesimismul domină şi la acest capitol aşteptările. Dacă nemţii, austriecii şi bulgarii se aşteaptă să cumpere mai mult în perioada următoare, ceilalţi europeni se aşteaptă să îşi micşoreze consumul. Interesantă este percepţia românilor, care, deşi per ansamblu văd economia şi veniturile cu ochi mai buni, la capitolul cheltuieli se aşteaptă să consume mai puţin, marcând orientarea lor către economisire.

Sunt aceste evoluţii în concordanţă cu aşteptările proprii?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

Leave a Reply

preload preload preload