Oct 02

Odată cu răspândirea serviciilor de internet banking, s-a manifestat o creştere a deschiderii către mijloace alternative de plată, diferite de clasica metodă „cash”. Fie că este vorba despre transferuri de bani prin ordin de plată, plata cu cardul pe site-ul comerciantului sau servicii precum Paypal, românii au început, încet-încet, să facă plăţi şi prin metode alternative.

Iată care ar fi cele mai folosite:

Plata online cu cardul

O piaţă într-o continuă efervescenţă, piaţa plăţilor online cu cardul a crescut în ultimii ani, anul trecut procesându-se plăţi online în valoare de aproape 160 milioane de euro, iar anul acesta se estimează că valoarea va fi semnificativ mai mare, dat fiind că în prima jumătate a acestui an, RomCard a procesat plăţi online cu cardul de aproape 110 milioane de euro, valoarea medie a unei tranzacţii fiind de aproximativ 57 euro.

Plata online cu cardul implică folosirea a patru date de identificare ale cardului (număr card, titular card, data de expirare a cardului şi codul CVC de pe verso-ul cardului). Aceste date sunt transmise printr-un protocol securizat către procesatorul plăţii, care verifică validitatea lor, şi blochează în cont suma plătită, decontarea urmând să se realizeze în câteva zile, funcţie de politica beneficiarului plăţii.

Un plus de securitate este dat de înrolarea cardului în sistemul 3D Secure, care implică folosirea unei parole pentru finalizarea tranzacţiei (după ce s-au introdus datele cardului). În acest fel, în eventualitatea nefericită în care cardul este furat sau datele lui sunt memorate de terţe persoane, tranzacţia este blocată în absenţa introducerii parolei 3D Secure.

 

Transferul bancar

Poate cea mai împământenită metodă de plată, transferul bancar reprezintă şi cea mai simplă metodă. Totodată, ea prezintă şi avantajul unei securităţi sporite, dat fiind că ordinul de plată este iniţiat fie în serviciul de internet banking personal, accesibil în baza unor parole, fie la ghişeul bancar, identificarea plătitorului fiind făcută pe baza buletinului / cărţii de identitate.

Totuşi dezavantajul este dat de comisioanele de transfer (costul unui ordin de plată interbancare variind între 3 RON – 10 RON). În plus, procesul de intrare în posesia bunurilor comandate online devine mai lung, comerciantul aşteptând ca banii să intre în cont pentru a putea iniţia livrarea.

 

Serviciile similare Paypal

Deşi puţin uzitate în România, serviciul  Paypal implică asocierea unui ont bancar cu un cont de Paypal, astfel încât la plata online, nu este nevoie să se introducă datele cardului, ci se face autentificarea în contul de Paypal, plata făcându-se de acolo.

Dezavantajul este dat de faptul că acceptarea metodei de plată prin Paypal (sau alt operator similar, spre exemplu Moneybookers) nu este prea răspândită în rândul magazinelor online din România.

 

Care este metoda voastră preferată de plată pentru serviciile accesate online?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload