Sep 28

În multe medii se discută despre influenţarea cursului de schimb EUR-RON (în sensul creşterii lui) în apropierea zilei de referinţă pentru calculul accizelor. Conform Codului Fiscal, această zi reprezintă prima zi lucrătoare din luna octombrie. În acest articol ne propunem să testăm această ipoteză şi să verificăm dacă într-adevăr în apropierea acestei zile, cursul de schimb creşte, pentru a asigura o bază cât mai mare pentru calculul accizelor în anul următor, şi deci încasări bugetare mai mari.

Iată cum a variat cursul de schimb în intervalul 1 ianuarie 2006 – 27 septembrie 2012, pentru a vedea cum a evoluat cursul de schimb în ansamblul anului:

Am aşezat 2 bare verticale roşii pentru a vedea exact intervalul care ar trebui să ne intereseze, respectiv jumătatea lui septembrie – începutul lui octombrie în fiecare an. La o primă vedere, în fiecare an din intervalul 2006-2011, au fost volatilităţi accentuate pe curs în preajma începutului lunii octombrie.Iată în detaliu care a fost evoluţia cursului EUR-RON:

Iată şi concluziile:

  • în anul 2006, cursul a avut o evoluţie relativ lină în a doua jumătate a anului, înscriindu-se pe un trend descendent. Totuşi, începând cu 18 septembrie, Euro a început să se aprecieze faţă de RON, după data de 22 septembrie cursul reluându-şi trendul descendent. În data de 2 octombrie, prima zi lucrătoare din luna octombrie, cursul a avut valoarea de 3,5361, un nivel superior celor atinse până pe 21 septembrie.
  • în anul 2007, în a doua jumătate a anului, cursul s-a aflat pe un trend ascendent, de apreciere a monedei europene faţă de RON. Tendinţa ascendentă s-a accentuat începând cu luna septembrie, cursul de schimb fiind pe 1 octombrie de 3,3515, urmând ca în perioada următoare, pe parcursul lunii octombrie, cursul să se stabilizeze. Pe final de an, cursul a crescut însă considerabil, ultima valoare din an fiind de 3,6102.
  • în anul 2008, cursul s-a înscris pe un trend relativ stabil, cu o uşoară tendinţă ascendentă. Creşterea s-a accelerat pe 29 septembrie, cursul atingând pe 1 octombrie valoarea de 3,7348, după care începând cu data de 6 octombrie a început să se corecteze, revenind la valorile de la mijlocul lunii septembrie, după care cursul a crescut într-un ritm accelerat până la sfârşitul anului, pe care l-a încheiat cu 3,9852.
  • după jumătatea anului 2009, cursul de schimb a afost relativ stabil, cu o uşoară tendinţă ascendentă. Pe 21 septembrie, cursul a intrat într-o perioadă de corecţie, atingând un minim pe 29 septebrie, de 4,1851. Data de 1 octombrie a marcat însă un curs de schimb de 4,2495, cursul stabilizându-se pentru următoarea lună în jurul acestei valori.
  • după jumătatea anului 2010, cursul a fost destul de stabil, cu volatilitiăţi relativ accentuate, pe o tendinţă ascendentă. Luna septembrie a cunoscut volatilităţi mari, între valorile de 4,24 – 4,28. Cursul din 1 octombrie a fost de 4,2672, înscriindu-se în perioada următoare pe un trend uşor ascendent, încheind anul cu 4,2848.
  • şi anul 2011 a fost marcat de volatilităţi, după jumătatea anului tendinţa fiind de apreciere a monedei europene faţă de leu. Pe parcursul lunii septembrie, tendinţa a fost tot de creşetere, cursul acentuându-şi tendinţa începând cu data de 29 septembrie (cursul oficial de atunci a fost de 4,2984), iar pe 3 octombrie cursul anunţat de BNR a fost de 4,3222, cursul continuându-şi trandul de apreciere a euro, rămânând stabil la un nivel de 4,36 până spre finalul anului.
  • anul 2012 a cunoscut o tendinţă ascendentă a cursului de schimb EUR-RON, volatilităţile pe curs începând să se manifeste din a doua jumătate a anului (din iulie 2007). Maximul a fost atins pe 3 august (4,6481), în perioada următoare cursul corectându-se uşor până la începutul lui septembrie, după care şi-a reluat tendinţa ascendentă. Ultima valoare cunoscută, din 27 septembrie a fost de 4,5140, iar pe piaţa interbancară, cursul se tranzacţiona vineri, pe 28 septembrie în jurul prânzului la 4,528 – 4,53. Rămâne de văzut cum va începe săptămâna, luni fiind 1 octombrie 2012, data de referinţă pentru calculul accizelor pe anul 2013.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload