Sep 25

V-aţi făcut vreodată o analiză a structurii cheltuielilor pe care le aveţi? Cât cheltuiţi pe mâncare, pe servicii sau pe mărfuri nealimentare? Cum v-aţi aştepta să fie proporţiile?

Iată cum stau aceste ponderi la nivelul românilor, fie că sunt ei angajaţi, şomeri, pensionari sau agricultori:

După cum se poate observa, din ultimele date disponbile, de la Institutul Naţional de Statistică, la nivelul anului 2009, media cheltuielilor băneşti era de 1275 RON pentru o gospodărie, existând însă diferenţe notabile între categoriile de gospodării grupate după situaţia ocupaţională a membrilor gospodăriilor. Astfel, aşa cum era probabil de aşteptat, salariaţii înregistrează cea mai mare valoare a cheltuielilor băneşti într-o lună, cu 1670 RON cheltuiţi, mai mult decât dublu faţă de cheltuielile pe care le realizează agricultorii (758 RON).

Cheltuielile băneşti lunare medii au crescut de la an la an, aşa cum era firesc. Interesant este că deşi în anul 2001, cheltuielile băneşti ale salariaţilor erau aproximativ duble faţă de cele ale pensionarilor, după 8 ani, în anul 2009, ele au devenit mai mari doar cu 57%. De altfel, ritmul de creştere a cheltuielilor lunare băneşti cel mai mare se înregistrează în cazul agricultorilor (care au de altfel şi cele mai mici cheltuieli băneşti lunare ca valoare), acestea crescând în perioada analizată de 5,3 ori. Locul secund în ceea ce priveşte ritmul creşterii cheltuielilor băneşti lunare este ocupat de pensionari, ale căror cheltuieli au crescut în cei 8 ani de 4.8 ori. Angajaţii ocupă ultimul loc în acest clasament al ritmului de creştere a cheltuielilor băneşti lunare, cu o creştere a valorii acestor cheltuieli de 3,9 ori.

În ceea ce priveşte structura cheltuielilor, ea este relativ echilibrată între cletuieli alimentare, nealimentare şi plata serviciilor. Iată situaţia:

Cheltuielile alimentare şi nealimentare ocupă aproape 36% din cheltuielile băneşti ale românilor, plta serviciilor ocupând aproximativ 29% dintre cheltuieli. Interesant este că ponderea cheltuielilor nealimentare a crescut în ultmii ani, în detrimentul cheltuielilor alimentare, care au scăzut uşor.

Vă încadraţi şi voi în aceleaşi cifre şi structuri?

 

Leave a Reply

preload preload preload