Sep 21

Cum în ultima perioadă s-au făcut tot felul de declaraţii politice referitoare la forma cotei / cotelor de impozitare după momentul alegerilor din decembrie, am considerat oportun să trecem în revistă forma impozitării în statele Uniunii Europene.

Analizăm în continuare, deci, trei componente ale impozitării: impozitul pe venit, impozitul pe dividende şi impozitul pe căştiguri din depozite, obligaţiuni şi conturi de economii. Iată un tabel comparativ cu situaţia acestor trei componente în principalele state europene.

Date preluate de pe site-ul Comisiei Europene.

Impozitul pe venit variază în câteva ţări, intervalul arătat în tabel oferind valoarea minimă şi cea maximă de impozitare. Cotele de impozitare depind de valoarea venitului înregistrat de plătitor, cota de impozitare urcănd pe măsură ce venitul devine mai mare.

Se remarcă o tendinţă de a impozita similar căştigurile generate de dividende şi cele generate de dobânzile bancare, obligaţiuni şi titluri de stat. Totuşi, în cazul Franţei, impozitul este mai mare pentru cîştigurile din depozite decât cel pe dividende, aceasta fiind probabil o măsură de stat menită să încurajeze investiţiile persoanelor pe bursă.

România are în prezent o cotă unică de impozitare, la nivelul de 16%, la fel ca şi Ungaria (16%), şi Cehia (15%).

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload