Sep 07

Vorbeam  într-un articol anterior despre sustenbilitatea demografică a României, sub efectul previziunilor de  evoluţie a structurii pe vârste a populaţiei în următorii 50 de ani realizate de Eurostat. Iată că rezultatele concrete, emise de Institutul Naţional de Statistică confirmă tendinţele şi ne arată o realitate nu tocmai îmbucurătoare.

Numărul de nou-născuţi a scăzut în România din 1990 până în prezent cu 37.65%, şi aceasta pe fondul scăderii numărului de căsătorii de la an la an, în 2011 marcând o scădere de 45,2% a numărului de căsătorii faţă de cele din anul 1990.

La nivelul mediului urban, respectiv rural, tendinţele au fost, în mare, similare, existând însă câteva particularităţi.

Începând cu anul 1990 s-a manifestat tendinţa de scădere a numărului de căsătorii, existând însă un reviriment pe segmentul căsătoriilor realizate în mediul urban, în preajma anului 2003. Din 2003 şi până în 2007 numărul căsătoriilor oficiate în mediul urban a crescut constant, în 2007 atingându-se „apogeul”, cu peste 104 000 de căsătorii oficiate în mediul urban.

În mediul rural,  revirimentul a fost punctual, doar în anul 2007 numărul căsătoriilor din mediul rural înregistrând o creştere, e-adevărat semnificativă, căsătoriile oficiate în mediul rural crescând în anul 2007 cu peste 69% faţă de anul anterior.

Pe fondul acestei evoluţii a numărului căsătoriilor, şi numărul de nou-născuţi în România s-a înscris pe o pantă descendentă. Tendinţa per ansamblu este una descrescătoare deşi, după 2003, în mediul urban s-a putut constata o creştere a numărului nou-născuţilor. Începând cu anul 2010, însă, tendinţa descendentă şi-a continuat parcursul.

O particularitate interesantă este aceea că până în anul 2004, numărul nou-născuţilor din mediul urban era mai mic decât al celor din mediul rural, iar din 2004, ierarhia s-a inversat, în mediul urban, numărul nou-născuţilor cunoscând o creştere, în timp ce în mediul rural, panta descendentă a numărului de nou-născuţi a continuat.

Iată şi reprezentarea grafică a acestor tendinţe:

La nivelul ratei natalităţii , nu există diferenţe sensibile între mediul urban şi cel rural, din anul 2007 în cele două medii înegistrându-se aproximativ 10 nou-născuţi la o mie de locuitori.Numărul căsătoriilor oficiate la o mie de locuitori rămâne însă mai mare în mediul urban.

Perspectivele nu par pozive. Numărul căsătoriilor scade constant, pe fondul dificultăţilor economice generate de criză, iar prima consecinţă a acestui fapt este scăderea accentuată a natalităţii, un fenomen îngrijorător pentru sustenabilitatea demografică a României.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload