Sep 04

S-au împlinit deja 5 ani de când piaţa financiară este zguduită de criză. Deşi în plan economic semnele crizei au început să apară abia la începutul anului 2008, pe bursele internaţionale, căderile din toamna lui 2007, urmate de un an întreg (2008) de scăderi succesive anticipau perioade grele pentru economiile din întreaga lume. Sigur, anul 2009 a fost unul al revenirii pe burse, unele dintre ele înregistrând creşteri chiar spectaculoase, spre exemplu bursa din Shanghai, al cărei principal indice Shanghai Composite a crescut în 2009 cu aproape 80%.

La cinci ani de la declanşarea crizei, însă, puţine sunt bursele care au recuperat toate pierderile înregistrate în aceşti ani. Iată un grafic comparativ:

După cum se poate observa, bursele ale căror indici principali sunt cel mai aproape de valorile înregistrate în august 2007 sunt bursa americană, cea germană şi cea britanică. Cu un ecart destul de mare între valorile din perioada de boom şi cele actuale se confruntă bursa chineză, cea franceză şi cea poloneză. Nici bursa românească nu a recuperat foarte mult, distanţa faţă de valorile din august 2007 fiind reprezentată de o pierdere de peste 50%. Iată şi evoluţia indicelui BET în aceşti ultimi 5 ani:

Credeţi că bursele internaţionale vor reveni la valori apropiate de cele atinse în perioada de vârf din 2007? Când am putea să ne aşteptăm la astfel de performanţe?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload