Aug 28

Noile modificări aduse Codului Fiscal oferă o gură de oxigen investitorilor activi. Dacă în iulie 2010 Codul Fiscal instituia obligativitatea depunerii unei declaraţii trimestriale pentru a recunoaşte profitul / pierderea realizate în trimestrul anterior, şi plata impozitului aplicabil, cu aceeaşi frecvenţă, iată că noile norme de aplicare a Codului Fiscal revin la forma aplicabilă mai demult, una mai puţin solicitantă pentru investitori.

Concret, începând cu 1 ianuarie 2013, investitorii vor avea obligaţia de a depune o singură dată pe an o declaraţie în care vor specifica pofitul / pierderea realizate în decursul anului anterior. Astfel, după ce investitorii vor primi fişele de portofoliu de la toate societăţile de administrare a investiţiilor care administrează fonduri de investiţii din care investitorul a făcut răscumpărări în anul anterior, ei vor completa declaraţia fiscală anuală, însumând toate valorile din fişele de portofoliu primite, şi o vor depune, alături de fişele de portofoliu la autoritatea fiscală competentă. În cazul în care investitorul realizează pierdere netă, aceasta va putea fi recuperată din profitul realzat vreme de şapte ani.

Din ianuarie 2013, investitorii vor depune deci o singură declaraţie fiscală ăn fiecare an, în 2013 pentru profitul / pierderea globale realizate pe parcursul întregului an 2012, plătind îşi eventualul impozit. iar pentru profitul realizat în anul 2013 nu va efectua nici o plată de impozit în decursul anului 2013, ci în anul următor, după ce vor fi depus declaraţia fiscală anuală.

Până în decembrie 2012 însă, regimul fiscal actual, caracterizat prin depunerea declaraţiei trimestriale privind profitul/pierderea realizate şi plata impozitului aferent, rămâne valabil.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload