Aug 07

Vestea bună pe care ne-a dat-o Sandra Izbaşa duminică, cucerind aurul olimpic în proba de sărituri, marcând astfel a doua medalie de aur din palmaresul românesc de până acum, după medalia de aur obţinută de Alin Moldovan la proba de tir cu puşca, la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, ne-a determinat să abordăm subiectul Jocurilor Olimpice dintr-o perspectivă economică.

Aşadar, cum influenţează economia numărul de medalii obţinute de o naţiune şi cum afectează statutul de organizatoare a jocurilor olimpice economia unei ţări?

Relaţia de determinare economie – medalii obţinute

Este indubitabil faptul că proporţia investiţiei într-un demers este cea care determină succesul acestuia. dincolo de talentul nativ, de perseverenţă, banii joacă un rol foarte important în abilitatea unei ţări de a se mândri cu mulţi medaliaţi olimpici. Spre exemplu, Marea Britanie investeşte sume semnificative pentru a susţine antrenamentele sportivilor de elită. spre exemplu, pentru a te antrena la canotaj este necesar să ai la dispoziţie un debarcader, ambarcaţiuni (deloc ieftine), vâsle. Pentru a fi pe primul loc la competiţiile ecvestre, trebuie să te antrenezi cu ajutorul unui cal, a cărui întreţinere este costisitoare. În ceea ce priveşte proba de alergări, însă, nu este necesară decât o pereche de încălţăminte adecvată. Astfel, cu cât este mai mare gradul de sofisticare al sportului, din punctul de vedere al echipamentelor necesare, cu atât performanţa devine imposibilă în absenţa unei investiţii susţinute.

Mai jos putem vedea o situaţie a rezultatelor obţinute de echipele naţionale ale României şi Marii Britanii din punctul de vedere al numărului de medalii obţinute la Jocurile Olimpice din 1972 şi până în prezent (pentru 2012 , situaţia este cea existentă la data publicării acestui articol). Se poate vedea clar că, în urma investiţiilor făcute de Marea Britanie în sport, numărul de medalii obţinute de ei a crescut semnificativ din anul 2000 până în prezent.

Influenţa organizării Jocurilor Olimpice asupra economiei

Impactul imediat

Efectele imediate asupra economiei unei ţări care organizează Jocurile Olimpice se manifestă prin: crearea de locuri de muncă temporare pentru crearea / amenajarea infrastructurii de concurs, asigurarea securităţii, creşterea gradului de ocupare în regim hotelier, creşterea cifrei de afaceri înregistrate de restaurante şi magazine prin creşterea numărului de turişti.  Totuşi, pentru un oraş foarte vizitat de turişti cum este Londra (în anul 2011 Organizaţia Mondială a Turismului a plasat Londra pe locul 2 mondial în ceea ce priveşte numărul de turişti – pe baza datelor din 2010 – 14,6 milioane de turişti au vizitat Londra în anul 2010), organizarea unui asemenea eveniment poate genera efecte adverse: o scădere a numărului de turişti obişnuiţi, ca urmare a evitării aglomeraţiei cauzate de Jocurile Olimpice, dar şi încasări mai scăzute, datorită faptului că acei turişti veniţi în Londra pentru a urmări Jocurile Olimpice au un comportament de consum diferit de cel al unui turist obişnuit (nu vizitează toate obiectivele turistice, nu petrece la fel de mult timp prin restaurante pentru că urmăreşte competiţiile, etc). Aşadar pentru un oraş atât de vizitat precum Londra, impactul economic imediat ar putea să nu fie tocmai pozitiv.

Impactul pe termen lung

Impactul pe termen lung, deşi mai greu de cuantificat, nu poate fi neglijat. În primul rând, notorietatea organizării unui eveniment de o asemenea anvergură poziţionează oraşul respectiiv pe harta turistică a lumii pentru o perioadă bună de timp. În plus, infrastructura creată cu ocazia Jocurilor Olimpice susţine organizarea unor alte evenimente, de mai mici dimensiuni, dar generatoare de venituri.

Nu trebuie neglijat efectul asupra pieţei imobiliare. Infrastructura şi noile amenajări realizate de administraţia publică determină o creştere a atractivităţii zonei, şi deci, o creştere a preţurilor proprietăţilor similare. În plus, organizarea unui astfel de eveniment poate genera în rândul comunităţii locale un sentiment de mândrie şi o atitudine optimistă, ceea ce contribuie la creşterea preţurilor imobiliare. Teoria este susţinută de evoluţia preţurilor proprietăţilor imobiliare în Los Angeles, după organizarea Jocurilor Olimpice în 1984, dar şi în Atlanta după Jocurile Olimpice din 1996. Practic, comparând evoluţia preţurilor imobiliare din Los Angeles şi Atlanta în cele două perioade cu evoluţia preţurilor din zonele învecinate se constată că după încheierea Jocurilor Olimpice, preţurile din Los Angeles şi Atlanta au crescut cu un ritm  mai accentuat decât în zonele învecinate.

Ce alte efecte economice ale organizării Jocurilor Olimpice identificaţi?

 

 

Leave a Reply

preload preload preload