Ian 31

Certinvest Artă Românească, singurul fond de investiţii în artă de pe piaţa românească, a împlinit în aprilie 2012 un an de activitate. În această perioadă, dar şi în cea de după, fondul s-a concentrat pe atragerea de active din partea investitorilor pentru a putea continua procesul de achiziţii a operelor de artă. La sfârşitul lunii iulie 2012, fondul acumulase 1,983 milioane de €, din partea a 45 de investitori (dintre care 3 persoane juridice). În acelaşi timp, fondul şi-a consolidat relaţiile cu colecţionarii privaţi de opere de artă, cu galeriile de artă şi casele de licitaţii prezente în România, în vederea maximizării eficienţei portofoliului său.

De asemenea, fondul şi-a deschis porţile şi către clienţii de private banking, prin parteneriatul pe care Certinvest l-a încheiat cu divizia de Private Banking a Băncii Transilvania.

Portofoliu

În portofoliul fondului de investiţii în artă se regăsesc acum 53 de opere de artă, creaţii ale unor nume sonore pe piaţa artei: Grigorescu, Ţuculescu, Piliuţă, Dărăscu, Iser, Strâmbu, Schweitzer Cumpăna, Andreescu, Mutzner, Ressu, Tonitza, Steriadi, Petraşcu, Băncilă, Ghiaţă, etc.

Fondul s-a concentrat pe achiziţia de opere de artă în această perioadă, însă au avut loc şi câteva vânzări. 12,39% din valoarea portofoliului a fost tranzacţionată până în prezent, cu un indice de performanţă la exit a operelor vândute (de la data lansării-15 luni) de  16,48%. Fondul nu îşi propune să vândă mai mult de 50% din portofoliu în primii 2 ani de existenţă.

Activitate

Pe lângă activitatea intensă pe piaţa achiziţiilor de opere, fondul Certinvest Artă Românească s-a implicat şi în evenimente cu natură pur artistică. Astfel, pe lângă cele 2 opere expuse anul trecut în cadrul Muzeului de Artă din Constanţa şi în cadrul Muzeului de Artă din Braşov, în 2012, un alt tablou din portofoliul fondului a fost expus într-un muzeu, de această dată la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău.

Opera expusă se numeşte „Ţărăncuţă cu fuior pe cale” fiind pictată de Nicolae Grigorescu. Tematica tabloului este cea a satului tradiţional românesc, temă ce l-a consacrat pe Grigorescu. Lucrarea ilustrează o scenă pastorală, cu silueta graţioasă a unei ţărănci torcând şi o turmă de animale într-un peisaj scăldat de soare, emblematică pentru viziunea grigoresciană din apropierea anului 1900.

Evoluţia fondului prin perspectiva randamentului obţinut poate fi analizată în graficul de mai jos:

Urmăriţi evoluţia fondului Certinvest Artă Românească în continuare aici.

Leave a Reply

preload preload preload