Aug 03

Motivele pentru care oamenii aleg să îşi investească o parte semnificativă a banilor lor în obiecte de artă sunt diverse: potenţialul de apreciere a valorii lucrărilor achiziţionate, bucuria interioară şi satisfacţia emoţională pe care o oferă deţinerea unei opere pictate de un mare artist, avansarea pe scara socială, etc.

Cine sunt însă cei mai mari colecţionari de opere de artă din lume? Ne arată cel mai recent clasament realizat de ARTnews, ARTnews 200 Top collectors.

Locul 1 în acest top este ecupat de Hélène şi Bernard Arnault. Familia Arnault, care controlează brandul poate cel mai apropiat de atributul „exclusivist”, Louis Vuitton Moet Hennessy, deţine o poziţie privilegiată în topul celor mai bogaţi locuitori ai planetei. Domnul Bernard Arnault deţine locul 4 în topul Forbes, având o avere estimată la 41 miliarde de dolari, valoare care îl plasează pe prima poziţie în clasamentul celor mai înstăriţi oameni din Europa. Familia Arnault este recunoscută pe piaţa artei pentru preferinţa pentru opere de artă contemporană.

Locul 2 în topul celor mai mari colecţionari de artă este ocupat de Debra şi Leon Black. Deşi Leon Black, cunoscut asset manager, partener al societăţii de investiţii Apollo Global Management, ocupă „abia” poziţia numărul 330 în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni ai planetei, cu o avere estimată la „doar” 3,4 miliarde de dolari, el este unul dintre cei mai mari cumpărători de obiecte de artă, orientându-se preponderent către operele vechilor maeştri, operele artiştilor impresionişti, moderni şi contemporani, iar recent, către picturile şi sculpturile de sorginte chineză.

Locul 3 în acest top este ocupat de Edythe şi Eli Broad. Deţinător al poziţiei cu numărul 157 în topul Forbes al miliardarilor, cu o avere estimată la 6,3 miliarde de dolari, Eli Broad este un susţinător activ al artei. Prin Fundaţia Borad Art Foundation, pe care a înfiinţat-o alături de soţia sa Edythe, miliardarul american împrumută obiecte de artă instituţiilor specializate din întreaga lume.  Eli Broad îşi îndreaptă de asemenea,  investiţiile  preponderent tot către arta contemporană.

Pe locul 4 al acestui clasament se situează Pierre Chen, CEO-ul companiei de componente electronice taiwaneze Yageo. Deşi nu apare în topul miliardarilor întocmit de Forbes, Pierre Chen are o colecţie impresionantă atât prin compoziţie cât şi prin valoare, de opere de artă. De altfel el declară că înainte de achiziţiona o lucrare îşi face temele în legătură cu aceasta, şi cere părerea mai multor artişti.  Preferinţele artistice ale lui Pierre Chen se îndreaptă către arta modernă şi contemporană.

Locul 5 în clasamentul celor mai mari colecţionari de artă este ocupat de Alexandra şi Steven A. Cohen. Steve Cohen ocupă poziţia cu numărul 106 în topul miliardarilor întocmit de Forbes, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de active, în special acţiuni. Numit de curând membru al consiliului Muzeului de Artă Contemporană din Los Angeles, Steve Cohen preferă curentul impresionist, dar şi arta modernă şi conteporană.

Din păcate, în acest top 200 al celor mai mari colecţionari de artă nu se regăseşte momentan nici un român. 

 

Leave a Reply

preload preload preload