Iul 31

La nivel internaţional, piaţa de artă a crescut în volum ca urmare a interesului în dinamică accelerată din partea investitorilor asiatici. Piaţa globală de artă se estimează a fi atins în 2011 pragul valoric cumulat de 46,1 miliarde de euro (estimare făcută de The European Fine Art Foundation – TEFAF).

Valoarea cumulată a pieţei de artă la nivel global este împărţită aproape egal între valoarea operelor vândute prin licitaţii publice şi valoarea operelor vândute prin galerii de artă. Piaţa globală a licitaţiilor de artă a totalizat în 2011 aproximativ 23,1 miliarde euro. Aproape 35% dintre vânzări au fost realizate prin două case mari de licitaţii: Christie’s  şi Sotheby’s. Aproximativ 42% din vânzările totale de opere de artă prin licitaţii s-au înregistrat în casele de licitaţii din China, acesta fiind încă un semnal cu privire la orientarea din ce în ce mai puternică a investitorilor chinezi către artă, după ce în anul 2011, o operă de sorginte chineză a marcat recordul pentru cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată (Baishi QI, “Eagle Standing on Pine Tree ; Four-Character Couplet in Seal” – 57 de milioane de dolari).

Prima jumătate a anului 2012 a marcat însă atât un nou record de valoare absolută, cât şi noi recorduri de autor, la nivel internnaţional. Iată câteva dintre cele mai spectaculoase rezultate ale licitaţiilor din prima jumătate a anului 2012:

 

Recorduri

Cea mai valoroasă operă de artă a fost adjudecată în mai 2012, la casa de licitaţii Sotheby’s. Este vorba despre creaţia lui Edward Munch – „The Scream”. Aceasta a fost vândută cu 120 de milioane de dolari.

 

Cea mai valoroasă operă de artă contemporană  vândută vreodată a fost adjudecată tot în prima jumătate a anului 2012, în cadrul unei licitaţii Christie’s, din mai, la New York, pictura lui Mark Rothko – „Orange, Red, Yellow” fiind adjudecată cu 86,88 milioane de dolari.

 

Şi Pablo Picasso a obţinut un nou record anual (deşi mai mic ca valoare decât cel obţinut în 2011 cu opera „La lecture” – 36 milioane de dolari). Primul semestru al lui 2012 a adus o vânzare foarte importantă pentru opera lui Picasso: tabloul „Femme Assise dans un Fauteuil” a fost vândut cu 29.2 milioane de dolari.

 

Şi pentru artistul român Constantin Brâncuşi, primul semestru al lui 2012 a adus o reconfirmare a valorii, opera „Prometeu” fiind adjudecată la valoarea de 12,68 milioane de dolari.

Leave a Reply

preload preload preload