Iul 27

Care au fost cele mai bune performanţe înregistrate de ETF-uri de la începutul anului şi care au fost cele mai neprofitabile ETF-uri în aceeaşi perioadă? Aflaţi din acest articol
Un ETF (Exchange Traded Fund) desemnează un fond de investiţii listat pe bursă, care investeşte în general, în diverse acţiuni din structura unui indice bursier, în aceeaşi structură ca şi indicele. Practic, un ETF reprezintă în general, un instrument prin care investitorii pot investi în aceeaşi structură a unui indice bursier, fără a fi nevoie să tranzacţioneze zilnic toate acele acţiuni incluse în componenţa indicelui.
ETF-urile pot investi însă în acţiuni şi în altă structură, diferită de ce a unui indice. Spre exemplu, un ETF poate fi reprezentativ pentru o industrie specifică (ex. farmaceutică), investind în acţiunile unor companii active în cadrul acestei industrii, fără a exista în mod necesar un indice bursier al evoluţiei industriei farmaceutice pe care să îl replice.

Cunoscând acestea, să vedem care au fost, de la începutul anului, cele mai performante ETF-uri:
Primul loc în clasament este deţinut de iShares Home Construction ETF. Acest ETF a obţinut un randament de 45% de la începutul anului, replicând structura indicelui Dow Jones US home construction, indice care evidenţiază evoluţia sectorului construcţiilor de locuinţe în Statele Unite.
Pe locul secund al clasamentului celor mai performante ETF-uri de la începutul anului se află Market Vectors Egypt Index ETF, care a reuşit să obţină un avans de 41%, replicând structura indicelui bursei egiptene, EGX 30, ce redă evoluţia primelor 30 de acţiuni listate pe bursa egipteană, în funcţie de capitalizare şi lichiditate.
Al treilea clasat pe podium este First Trust Amex Biotech Index ETF, un ETF care urmăreşte evoluţia acţiunilor din domeniul biotehnologiei. Randamentul acestui ETF de la începutul anului a fost de 36%.

La polul opus al clasamentului, cu cea mai slabă performanţă înregistrată de ETF-uri de la începutul anului, se află ProShares VIX Short-Term Futures ETF, un ETF ce urmăreşte indicele VIX (hicago Board Options Exchange (CBOE) Volatility Index), indice care redă aşteptările investitorilor cu privire la volatilitatea bursieră ce se va înregistra în următoarele 30 de zile. Cum volatilitatea bursieră a fost mai scăzută, deci şi investitorii care au investit în acest ETF au înregistrat de la începutul anului o pierdere de 60%.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload