Iul 17

Pentru că ultimele săptămâni au fost de foc nu numai pe scena politică, ci şi pe piaţa valutară, am considerat oportun să analizăm evoluţia parităţii dintre leul românesc şi principalele monede de referinţă: euro, dolar american şi franc elveţian.
În graficul de mai jos am redat evoluţia cursului de schimb între RON şi cele trei valute. După cum se poate observa, cursul euro-leu a cunoscut o apreciere relativ contantă începând cu aprilie 2011, cea mai abruptă evoluţie în acest interval înregistrându-se în ultimele 2 săptămâni, pe fondul incertitudinilor politice interne.
În ceea ce priveşte evoluţia cursului de schimb franc elveţian – leu, acesta s-a înscris pe un trend crescător, evoluţia cuprinsă între noiembrie 2011 – sfârşitul lui iunie 2012 fiin relativ liniar crescătoare. Paritatea franc elveţian – RON a fost însă semnificativ mai volatlă, şi marcând un avans mai rapid în perioada mai 2010 – septembrie 2012.
Evoluţia leului faţă de dolarul american a fost cea mai volatilă, dintre cele analizate, evoluţia urmând traseul cursului de schimb EUR-USD. De altfel, pe fondul deprecierii euro faţă de dolar în intervalul 1 ianuarie 2010 – prezent (16 iulie 2012) cu aproape 15%, şi a deprecierii leului faţă de euro în acelaşi interval cu aproape 8%, leul s-a depreciat faţă de dolar, din ianuarie 2010 cu 27%, de la un curs USD – RON de 2,9401 la începutul anului 2010, până la 3,7399 la 16 iulie 2012.
Iată un tabel cu procentele cu care s-a depreciat leul faţă de aceste 3 monede în perioada 1 ianuarie 2010 – 16 iulie 2012:

Un moment important îl va constitui aflarea rezultatului referndumului de suspendare a preşedintelui. Acest rezultat va avea un impact deciyiv asupra evoluţiei cursului monedei naţionale faţă de moneda europeană, şi, deci, şi faţă de celelate monede de referinţă.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload