Apr 13

comisioane platite In goana pentru randamente cat mai mari pentru investitiile personale, devine din ce in ce mai important ce comisioane platim atunci cand ne retragem banii.

Iata deci, comisioanele pe care le poate plati un investitor pe parcursul relatiei sale cu un fond de investitii.

1. Comisioane de subscriere – aceste comisioane se platesc in momentul investitiei in fond. Ele sunt percepute de catre societatea de administrare a fondului in care se investeste, in scopul asigurarii unei distributii de calitate.

Comisioanele de subscriere pot reprezenta o suma fixa, dar cel mai adesea, iau forma unui procent din suma investita. Nu toate fondurile de investitii percep acest tip de comisioane.

In oferta Aviva Investors Romania, nu se percepe comision de subscriere pentru fondurile AI Intercapital, AI Capital Plus, AI Tezaur, AI Orizont. Singurul fond din oferta companiei, care percepe comisioane de subscriere este AI XT Index, acesta retinand un comision de 1% din duma investita (in cazul in care aceasta este mai mica de 30 000 RON).

In cazul in care investitia este facuta prin intermediul platformei DirectInvest.ro, comisionul de subscriere este redus la jumatate (0.5% din suma investita pentru sume mai mici de 30 000 RON). Pentru sume investite mai mari de 30 000 RON, nu se percepe comision de subscriere.

2. Comisioane de rascumparare – aproape toate fondurile de investitii percep comisioane de rascumparare, acestea reprezentand, de obicei, procente din suma rascumparata. Comisioanele de rascumparare sunt percepute de catre fondul de investitii din care se rascumpara, pentru a proteja ceilalti investitori ai fondului de fluctuatiile activului fondului.

Valoarea comisioanelor de rascumparare difera in functie de durata detinerii unitatilor de fond rascumparate. Astfel, procentul scade pe masura ce durata detinerii unitatilor de fond creste. In general, comisioanele de rascumparare ajung la zero in momentul in care durata detinerii unitatilor de fond atinge durata minima a investitiei recomandata de administratorul fondului.

In oferta Aviva Investors Romania, comisioanele de rascumparare difera pentru fiecare fond in parte, putand fi consultate aici. In cazul fondului AI Tezaur, nu se percep comisioane de rascumparare. In general, la rascumpararea detinerilor in fondurile de inevstitii, banii sunt virati in contul bancar declarat de investitor in formularul de rascumparare. In functie de banca unde are investitorul contul, pot exista comisioane de intrare a banilor. Aceste comisioane sunt retinute de banca, nu de societatea de administrare sau de fondul de investitii.

Ati mai platit si alte comisioane in experienta dumenavoastra investitionala? Lasati-ne aici un comentariu si va vom raspunde rapid.

Leave a Reply

preload preload preload