Iul 06

Într-un articol anterior vă spuneam care este structura bogaţilor planetei, câti au mai rămas şi unde locuiesc. Astăzi vă prezentăm categoriile de active către care îşi orientează banii pentru a le genera randamente satisfăcătoare.

Incertitudinea a dominat psihologia investitorilor în 2011, astfel încât mulţi dintre aceştia au hotărât să îşi păstreze banii în active refugiu, pentru a-şi proteja capitalul. Cea mai performantă clasă de active a fost reprezentată de instrumentele cu venit fix, în timp ce mărfurile au subperformat, iar investiţiile tangibile cum ar fi cele în imobiliare sau argint şi-au pierdut din valoare. Multe pieţe bursiere au scăzut, după ce cunoscuseră o creştere în anul 2010.

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară, Indicele Dow Jones Select REIT a scăzut cu 2.4% în 2011, pe fondul unei reveniri lente a economiei globale, a ingrijorărilor în creştere cu privire la datoriile suverane, a încrederii scăzute a consumatorilor şi a ratei crescute a şomajului. Segmentul hotelier a fost cel mai afectat, marcând o scădere cu 14,8%, în timp ce segmentul industrial a cunoscut un declin de 4% iar celelalte tipuri de active imobiliare au marcat de asemenea scăderi.

Performanţa globală a altor tipuri de investiţii, cum ar fi valutele sau mărfurile a fost variată.

Preţul aurului a crescut cu 10,1% în 2012, extinzându-şi perioada de creştere la 11 ani, pe fondul creşterii cererii pentru instrumente de refugiu, cerere determinată de incertitudinile din Orientul Mijlociu şi de criza nesfârşită a datoriilor din zona euro.

Argintul a atins un nou record de valoare (48,3 USD pentru o uncie) în aprilie 2011, continuându-şi trendul de creştere din 2012, dar s-a corectat pe parcursul restului anului, marcând la final de an o scădere de 10% pe ansamblul întregului an.

Semnele unei încetiniri economice au scăzut cererea şi preţurile pentru gaze naturale, însă tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu au condus la o creştere a preţului petrolului.

Preţul mărfurilor agricole cum sunt porumbul şi grâul au început anul într-o notă ascendentă, după creşterea semnificativă din 2010 determinată de îngrijorările cu privire la producţia scăzută. Preţul la porumb a continuat să crească în 2011, datorită unei combinaţii între vremea nefavorabilă şi creşterea cererii chineze, precum şi creşterea cererii din partea producătorilor de etanol. Preţul grâului a scăzut în cele din urmă datorită recoltelor crescute.

În privinţa investiţiilor din pasiune (passion investments), investitorii din pieţele emergente s-au dovedit a fi motorul de creştere a multor categorii de active încadrate în clasa investiţiilor din pasiune, în special a celor a căror valoare este aşteptată a se aprecia în timp, oferind în acelaşi timp o corelaţie scăzută cu instrumentele financiare importante.

Orientarea către investiţiile în artă rămâne pe un trend crescător, evidenţiindu-se, însă, o tendinţă de cumpărare selectivă a operelor de artă în 2011.

Investiţiile în instrumente de colecţie, monede, diamante şi pietre preţioase / bijuterii au reprezentat alte categorii ce au marcat creşteri în 2011, în timp ce investiţiile în vinuri de colecţie şi echipe sportive au cunoscut o tendinţă mai degrabă descendentă.

Diamantele au supraperformat din nou în 2011, oferind o nouă confirmare a faptului că în vremuri economice incerte, investitorii de tip HNWI optează pentru active tangibile. Preţul diamantelor a crescut cu aproape 30% în perioada ianuarie – iulie, după care creşterea s-a temperat, finalul de an marcând o creştere de 20% faţă de sfârşitul anului anterior. Creşterea preţurilor a fost alimentată de cererea în creştere din China şi din alte părţi ale regiunii Asia-Pacific, în timp ce producţia a rămas constantă.

Care au fost preferinţele voastre în 2011 pentru investiţii şi cât de profitabile au fost?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload