Iun 29

Cati sunt, de unde sunt si mai ales cati bani au bogaţii planetei? Cea mai nouă ediţie a raportului CapGemini privind piaţa globală a bunăstării în anul 2012, ne arată tendinţele în ceea ce priveşte numărul de persoane cu disponibilităţi financiare foarte ridicate (HNWI – High Net Worth Individuals) şi extrem de ridicate (U-HNWI – Ultra High Net Worth Individuals), averea lor cumulată, distribuţia lor geografică şi bineînţeles activele în care „bogaţii lumii” aleg să îşi păstreze avuţiile. Diferenţa între HNWI şi U-HNWI o găşiţi aici.

La nivelul anului 2011 (sfârşitul anului) existau 11 milioane de oameni care intră în categoria High Net Worth Individuals, dintre care doat aproximativ 100 000 se califică pentru categoria Ultra High Net worth Individuals.

Averea cumulată a acestor persoane este de 42 trilioane de dolari americani (înscădere  cu 1.7% faţă de 2010), ponderea averilor deţinute de U-HNWI fiind de 36,1% din această sumă, adică aproximativ 14,6 trilioane de dolari (în scădere cu 4,9% faţă de anul anterior). Cu alte cuvinte 100 000 de oameni deţin 14,6 trilioane de dolari americani, adică o medie de 146 de milioane de dolari pe U-HNWI. Sursa scăderii averii este dată de evaluarea activelor pe care le deţin. Investitorii de tip UHNWI au, în general, tendinţa de a-şi investi banii în active mai puţin lichide şi mai riscante, ceea ce la o evaluare dintr-un moment sau altul din timp, poate evidenţia o valoare mai scăzută, însă cu potenţial de apreciere în timp mai ridicat decât investiţiile mai lichide.

Cum sunt distribuite aceste persoane pe harta lumii:

 

  • America de Nord rămâne  lider în ceea ce priveşte numărul de HNWI, dar şi averea lor cumulată. Aici sunt 3,4 milioane de HNWI, cu o avere cumulată de 11,4 trilioane de dolari americani – o medie de 3,35 milioane de dolari pe HNWI
  • Asia este la egalitate cu America e Nord în ceea ce priveşte numarul de HNWI, aceştia numărând tot 3,4 milioane, ce deţin o avere cumulată de 10,7 trilioane de dolari americani – o medie de 3,14 milioane de dolari pe HNWI
  • în Europa sunt 3,2 milioane de HNWI, cu active cumulate de 10,1 trilioane de dolari – o medie de 3,15 milioane de dolari pe HNWI
  • în America Latină sunt 500 000 de HNWI, cu averi cumulate de 7,1 trilioane de dolari – o medie foarte ridicată, de 14,2 milioane de dolari pe HNWI.
  • Spre deosebire de cei din America Latină, HNWI din Orientul Mijlociu, la fel de numeroşi (500 000 HNWI), deţin o avere cumulată mai scăzută, de 1,7 trilioane de dolari, adică o medie de 3,4 milioane de dolari americani, a doua medie ca mărime, după media averii celor din America Latină. De asemenea, bogaţii din Orientul Mijlociu sunt singurii ale căror averi s-au apreciat în anul 2011 faţă de anul 2010.

Interesant de descoperit este faptul că 53,3% din persoanele de tip HNWI sunt concentrate în 3 ţări: SUA, Japonia şi Germania.

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload