Iun 22

Preţul petrolului reprezintă un indicator important pentru a estima evoluţia preţurilor la nivel general, aşadar, pentru astăzi ne propunem să analizăm cum a evoluat preţul petrolului în ultimii 3 ani şi jumătate (ianuarie 2009 – iunie 2012).

Pentru a fundamenta această analiză, am inclus în graficul de mai jos doi indicatori: preţul petrolului WTI şi preţul petrolului Brent.

Brent reprezintă cel mai important preţ de referinţă pentru petrolul din bazinul Atlantic. Petrolul Brent este folosit drept referinţă pentru a stabili preţul petrolului pentru două treimi din producţia de petrol internaţională.

Petrolul WTI (West Texas Intermediate) este un tip de petrol cu o densitate mai scăzută decât petrolul Brent, utilizat drept preţ de referinţă pentru petrol, în special în regiunea Americii.

În graficul de mai sus, cu verde vedem evoluţia petrolului Brent începând cu ianuarie 2009 până în 22 iunie 2012, iar cu alb avem evoluţia preţului petrolului WTI în aceeaşi perioadă. După cum se poate observa, preţul petrolului a fost pe un trend crescător până în aprilie 2011, după care a urmat o perioadă de volatilitate ridicată pentru petrol, preţul petrolului oscilând într-un interval de  + /- 40%. Din martie 2012 şi până astăzi, 22 iunie 2012, preţul petrolului s-a aflat pe un trend puternic descendent, preţul scâzând cu aproximativ 26%, valoarea atinsă fiind apropiată de minimul înregistrat în septembrie 2011, şi septembrie 2009.

Cum credeţi că va evolua preţul petrolului în continuare? Îşi va continua trendul descrescător sau va evolua similar cu perioada septembrie 2011?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload