Mai 18

Companiile au la dispoziţie două variante pentru a recompensa acţionarii: distribuirea de dividende cash, sau distribuirea de dividende în acţiuni. Iată cum funcţionează fiecare opţiune, şi care sunt principalele caracteristici.

Plecăm de la exemplul unei companii, să o numim compania ABC, ce are 20 de milioane de acţiuni, la un preţ de 50 RON / acţiune. Compania a obţinut un profit de 30 000 000 RON, pe care doreşte să îl distribuie acţionarilor, sub formă de dividende.  Compania poate alege să ofere aceste dividende sub formă de cash, sau sub formă de acţiuni. Iată diferenţele:

Optţiunea 1 – Acordarea de dividende cash

Profitul de 30 000 000 RON este împărţit la numărul de acţiuni existente (20 000 000 acţiuni), rezultând o valoare a dividendului de 1,5 RON/ acţiune. Astfel, compania acordă cash 1,5 RON pentru fiecare acţiune. După acordarea dividendelor cash, preţul acţiunilor în piaţă se va ajusta corespunzător cu valoarea dividendului acordat. Poziţia totală ar trebui să fie 48.5 + 1.5 = 50 RON.

Deci, în mod normal, în piaţă,  acţiunea ex dividend ar trebui să se ajusteze cu exact valoarea dividendului, ajungând la un preţ de 48,5 RON / acţiune.

Opţiunea 2 – Acordarea de dividende în acţiuni

Profitul de 30 000 000 RON obţinut de companie poate fi acordat acţionarilor sub formă de acţiuni gratuite. Practic, se împarte profitul este transformat în aport la capitalul social al companiei, transformarea lui în acţiuni făcându-se la valoarea de piaţă a acţiunii (50 RON/acţiune), rezultând un număr de 600 000 de acţiuni gratuite ce vor fi distribuite. Astfel, pentru fiecare 100 de acţiuni vechi deţinute, acţionarul va primi suplimentar 3 acţiuni gratuite. Noul număr de acţiuni de pe piaţă va fi de 20 600 000 acţiuni.

Valoarea unei acţiuni se va ajusta corespunzător, pe piaţă, pentru a reflecta valoarea acţiunilor gratuite acordate.

Companiile pot alege acordarea de dividende sub forma acţiunilor gratuite, pentru a-şi menţine capitalizarea. Practic, transformând profitul în acţiuni, compania îşi păstrează poziţia de lichiditate, spre deosebire de varianta acordări de dividende cash, care ar implica ieşiri mari de cash din companie, afectând deci, poziţia de lichiditate a acesteia.

În trecut, în perioadele de creştere a bursei, companiile preferau să acorde dividende în acţiuni, mizând tocmai pe potenţialul de creştere al bursei, care ar fi generat o corecţie a preţului acţiunii ex-dividend mai mică decât valoarea dividendului. În prezent, acţionarii preferă să le fie acordate dividende cash, dat fiind faptul că trendul bursier nu este unul clar, şi deci nu pot estima cât de mare va fi corecţia ex-dividend.

Mai există o practică de acordare de acţiuni gratuite, de această dată, de către companie, angajaţilor în principal, ca o formă de motivare. În general această practică se manifestă prin răscumpărarea acţiunilor proprii de către companie. Practic, compania cumpără de pe bursă un număr de acţiuni pe care le transferă apoi, cu titlu gratuit, angajaţilor, managementului, etc. Astfel, compania arată că investiţia în propriile acţiuni este o oportunitate, iar prin răscumpărare, compania îşi poate mofdifica structura capitalului, aducând-o mai aproape de optimalul capitalului (din punctul de vedere al raportului debt/equity).

Voi cum aţi prefera să primiţi dividende?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

3 Responses to “Dividende cash sau în acţiuni?”

 1. Daniel Radu spune:

  Buna ziua.As dori sa-mi explicati va rog,notiunile de ex-dividend si cum dividend.Cum sa le pun in context si poate un exemplu real ar fi binevenit.Va multumesc

 2. investitii spune:

  @Daniel Radu: Pentru a va explica, credem ca este mai relevant sa va dam un exemplu. Sa presupunem ca o companie ABC anunta ca va acorda dividende tuturor actionarilor companiei care detineau actiuni ABC la data de 29 martie 2012.
  Data cum dividend reprezinta, in acest caz, data de 26 martie 2012, aceasta fiind ultima zi in care un investitor poate cumpara actiuni ABC pentru a beneficia de dividende (tinand cont ca decontarea are loc in termen de T+3 de la data cumpararii, adica exact pe 30 martie).
  Data ex-dividend reprezinta in acest caz data de 27 martie 2012, pentru ca decontarea tranzactiei de achizitie a actiunilor ABC va avea loc in 30 martie, deci dupa data de 29 martie, data la care investitorul trebuie sa fi detinut actiuni ABC pentru a primi dividende.

 3. Daniel Radu spune:

  Va multumesc pentru explicatii.O mica observatie as mai avea:daca decontarea are loc in termen de T+3,in acest caz T fiind 26 martie 2012 de ce ati ajuns cu calculul din exemplu la 30 martie(ma refer la ceea ce ati scris intre paranteze).Daca data limita de cumparare actiuni pentru a beneficia de dividende este 26 martie la care adaugam 3 zile pentru decontare ajungem la data de 29 martie si nu 30 martie.De aici se desprinde o alta intrebare:cand spuneti ca decontarea se face in 3 zile de la data cumpararii ce se intampla in cazul in care ziua cumpararii actiunilor e sa zicem joi sau vineri?Cum calculam cele 3 zile de decontare daca avem in fata un weekend sau sarbatori legale?M-ar interesa de asemenea sa aflu cand,cum si unde se fac de obicei anunturile companiilor privitor la data limita de detinere de actiuni in vederea acordarii de dividende.Exista reglementari legale in aceasta privinta sau totul se reduce la hotararile votate in AGA fiecarei companii in parte?Cu speranta ca nu va sacai prea mult cu intrebarile mele.va multumesc din nou pentru raspunsuri,toate bune,Daniel Radu

Leave a Reply

preload preload preload