Mai 16

În vâltoarea evenimentelor legate de Grecia, privind potenţiala ei ieşire din zona euro, precum şi sub efectul evoluţiei puternic descendente a cursului euro-leu în ultima săptămână, perioadă marcată de minime istorice atinse în fiecare zi, am considerat relevante concluziile referitoare la percepţia pe care o au românii şi restul europenilor cu privire la evoluţiaviitoare a economiei. Aşadar,vă prezentăm rezultatele studiului GfK Euro Climate Survey care investighează atitudinea europenilor faţă de mersul economiei, aşteptările legate de evoluţia veniturilor şi dorinţa de cumpărare, la sfârşitul primului trimestru al acestui an. Iată ce relevă această cercetare:

  • Dacă în studiul realizat în trimestrul 4 al anului trecut, tendinţa generală a percepţiilor europenilor se situa pe un trend descendent, primul trimestru al acestui an confirmă acest trend, cu câteva mici excepţii ce indică percepţii uşor îmbunătăţite .   De altfel, aşa cum se poate observa în infograficul de mai jos, majoritatea statelor europene au aşteptări pesimiste (marcate cu roşu şi roz). Singura care face notă discordantă este Germania care îşi menţine încă un optimism moderat.
  • Interesantă este evoluţia optimismului românilor, care, deşi a scăzut în trimestrul 3 al anului trecut. în trimestrul 1 al acestui an a marcat o creştere timidă (de la -34 la -26). Această valoare ne indică faptul că în ansamblu, românii au aşteptări mai degrabă negative legate de evoluţia economiei, iar dinamica acestui indicator ne arată că aceste aşteptări sunt mai  puţin grave decât în urmă cu un trimestru (-34).

 

  • În ceea ce priveşte veniturile, majoritatea europenilor sunt destul de pesimişti, anticipând că veniturile lor în perioada următoare vor scădea.  Cei mai optimişti sunt nemţii care se aşteaptă ca veniturile lor să crească în perioada următoare, ei fiind singurii europeni optimişti. Românii se aşteaptă în continuare la scăderi de venituri, valoarea indicatorului fiind de -21.

  • În ceea ce priveşte dorinţa de cumpărare, europenii au aşteptări diferite. Dacă nemţii şi austriecii se aşteaptă să cumpere mai mult în perioada următoare, grecii, portughezii şi englezii se aşteaptă să îşi micşoreze consumul.

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

One Response to “Românii, europenii şi pesimismul”

  1. Sfetcu Florin spune:

    7 state nu sunt chiar Europa. Este irelevant! Poate fi doar o amagire ca vezi doamne suntem de un pesimism mare spre redus.Vreau optimism.

Leave a Reply

preload preload preload