Mai 04

Credeţi în recomandarea „Sell in May and go away”?  Principiul „Sell in May and go away” a fost formulat în baza observaţiei pieţei americane de acţiuni pe parcursul mai multor decade. Practic, observaţiile analiştilor au condus la concluzia că, în general, piaţa americană a acţiunilor are tendinţa de a scădea în perioada mai-octombrie, de aceea, pentru investitori ar fi mai profitabil dacă şi-ar vinde deţinerile de acţiuni în luna mai, pentru a nu-şi vedea profiturile erodate de scăderile de pe timpul verii. Haideţi să vedem dacă se verifică acest principiu.

Ne propunem să analizăm piaţa românească a acţiunilor, în ultimii 5 ani (perioada 2007-2011), reprezentată prin indicele BET, comparativ cu evoluţia pieţei americane în aceeaşi perioadă, reprezentată prin indicele S&P 500. Pe baza acestei analize am concluzionat că există diferenţe majore între aplicarea acestei teorii în anii de creştere a pieţei, şi aplicarea în  anii de scădere a pieţei. Iată graficele de evoluţie a indicilor BET şi S&P500 în anii 2007 şi 2009, ani în care pieţele de acţiuni au crescut în ansamblu, dar şi în anii 2008, 2010 şi 2011, ani în care piaţa bursieră a fost marcată de scăderi:

Se poate observa că în anii de creştere accelerată a pieţei, teoria „Sell in May and go away” este un mit. Pieţele îşi continuă creşterea şi după luna mai, tendinţa fiind puternic ascendentă.

În anii de scăderea a pieţei, principiul „Sell in May and go away” tinde să se confirme, pieţele, în special cea americană, scăzând accentuat începând cu luna mai. O evoluţie mai puţin evidentă este cea din anul 2011, când bursa a avut o evoluţie laterală, şi nu se poate observa un trend clar de scădere începând cu luna mai. Totuşi, se conturează o scădere uşoară după această perioadă.

Voi ce părere aveţi – merită aplicată această teorie?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload