Apr 17

Eurostat a dat astăzi publicității raportul comparativ între rata inflației înregistrată de statele Uniunii Europene în ultimul an (intervalul martie 2012 – martie 2011). Potrivit acestuia, România a înregistrat o inflație anuală (2,5%) mai mică decât cea de la nivelul Uniunii Europene (2,9%), dar și decât cea înregistrată la nivelul zonei euro (2,7%).

Rata inflației folosită pentru compararea rezultatelor din statele Uniunii Europene este calculată pe baza Indicelui Armonizat al Prețurilor de Consum (IAPC). Acest indice reprezintă un indicator relevant pentru măsurarea și compararea ratelor inflației în statele UE, diferența față de indicele național al prețurilor de consum (IPC) fiind dată în principal de modul de tratare a costurilor aferente locuințelor ocupate de proprietari. În timp ce, în general, IPC-ul include astfel de consturi în structura sa, IAPC-ul exclude astfel de costuri. Institutee de statistică naționale din statele UE publică atât valoarea ratei inflației calculată pe baza IPC, cât și a ratei inflației calculate pe baza IAPC.

Iată situația de la nivelul UE:

După cum se poate observa, cele mai mici rate ale inflației au fost înregistrate în Suedia, Bulgaria și Grecia, în timp ce cele mai mari rate ale inflației s-au înregistrat în Ungaria, Estonia și Cehia.

Cele mai mari creșteri de prețuri la nivelul Uniunii Europene au fost în domeniul transporturilor (+4,6%) și alcoolului și tutunului (+4,4%), cea mai mare scădere a prețurilor având loc în sectorul comunicațiilor (-2,8%).

Pentru România puteți vedea evoluția componentelor coșului de consum pe baza căruia este calulat Indicele Prețurilor de Consum, și rata inflației, aici.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro

 

Leave a Reply

preload preload preload