Feb 17

Este titlul întâlnirii care a avut loc aseară, reunind principalii jucători de pe piaţa românească a artei, sub egida unui nou tip de discuţii de business – Forbes Power Dinner.

Cu o prezenţă variată în ceea ce priveşte aria de preocupare, de la reprezentantul BNR: Napoleon Pop, reprezentanţi ai caselor de licitaţii de artă (erau în sală Alexandru Bâldea- Artmark şi Luminiţa Ghilduş – Goldart), investitori în artă: Eugen Voicu a reprezentat Certinvest, care investeşte în artă prin intermediului singurului fond de investiţii în artă din România, Viorel Cataramă, Radu Crăciun, reprezentanţi ai galeriilor de artă, până la exponenţi ale asociaţiilor profesionale de pe această piaţă: Pavel Şuşară – Asociaţia Experţilor şi Evaluatorilor de artă din România, Radu Boroianu – Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România, evenimentul a strâns sub acelaşi acoperiş voci importante pe piaţa artei româneşti.

Tematica întâlnirii s-a centrat în jurul obiectului de artă, privit ca un creator de valoare atât intrinsecă, cât şi financiară, în acest sens fiind sugestive exemplele cu privire la rezultatele investiţiilor în artă, oferite atât pentru piaţa locală cât şi pentru piaţa internaţională. Spre exemplu, indexul pieţei româneşti de artă a avut o apreciere de 40% în anul 2010, şi de 27.43% în anul 2011. Încurajatoare sunt şi rezultatele obţinute de fondul de investiţii în artă, mai ales pentru operele vândute până acum. O concluzie importantă care a fost trasată în urma întâlnirii este aceea că piaţa de artă din România se înscrie e un trend ascendent din punct de vedere al dezvoltării, ea având de recuperat în ceea ce priveşte volumele tranzacţionate şi valoarea operelor de autor, date fiind valorile mult mai ridicate din ţări vecine României (Ungaria este un exemplu foarte bun) şi mai ales ţări ale Europei Centrale şi Vestice.

O altă concluzie este dată de necesitatea promovării artei contemporane româneşti, vorbitorii subliniind faptul că pe plan internaţional, cele mai mare valori de tranzacţionare sunt înregistrate pentru opere de artă contemporană. Şi deşi piaţa este abia la începuturi, se fac eforturi pentru promovarea artei contemporane, atât pe plan intern cât şi la târguri de artă internaţionale, în principal sprijinite de galeriile de artă.

Voi ce paşi vedeţi necesari pentru dezvoltarea pieţei artei româneşti?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro

 

 

One Response to “Investiţia în artă – iubire platonică sau business profitabil de criză?”

  1. Daniel Radu spune:

    Buna ziua.Am citit articolul dumneavoastra de mai sus.Marturisesc faptul ca mi-ati trezit interesul despre posibilitatea investirii prin intermediul unui fond specializat in acest domeniu:arta.Mai stiu ca Certinvest a venit pe piata in 2011 cu primul fond de gen,specializat in investitii in piata de arta din Romania.Din pacate am citit in prezentarea fondului ca este unul de tip inchis.Sa inteleg ca nu am nici o solutie de a cumpara UF la acest fond?Anumite fonduri inchise au o perioada de 2,3 zile pe luna cand se pot cumpara UF.V-as fi recunoscator daca mi-ati da mai multe informatii despre acest fond si cum as putea sa investesc aici.Cu respect,Daniel Radu

Leave a Reply

preload preload preload