Ian 27

Data de 25 ianuarie 2012 a marcat aniversarea unui an de când Fondul Proprietatea, singurul vehicul financiar menit să despăgubească proprietarii bunurilor care au fost confiscate în mod abuziv de regimul comunist, a devenit tranzacţionabil şi deci accesibil deopotrivă foştilor proprietari dar şi investitorilor în căutare de noi oportunităţi, prin listarea la bursă. La câteva luni de la învestirea Franklin Templeton ca administrator al fondului, aceştia şi-au îndeplinit obiectivul asumat de listare publică a acestui vehicul, listand Fondul Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti pe data de 25 ianuarie 2011.

Acest eveniment a marcat un moment de frenezie bursieră cum nu se mai întâlnise până atunci pe bursa românească. Indiferent de domeniul de activitate, de educaţia financiară, de stabilirea unei relaţii cu un broker, oamenii deveniseră interesaţi de acţiunea FP, simbolul sub care se tranzacţionează Fondul Proprietatea la BVB şi erau cu ochii pe burse. Astfel, multe dintre platformele online de tranzacţionare ale SSIF-urilor au avut momente când nu au funcţionat, sub presiunea unui număr de utilizatori concomitenţi nemaiîntâlnit.  Şi la început succesul părea asigurat. Lichiditatea (pe toată piaţa) atinsă în ziua listării a fost una extrem de ridicată (a patra ca valoare în istoria bursei) pentru bursa românească, tranzacţionându-se acţiuni în valoare totală de 243,3 milioane RON (din care 213,6 milioane RON s-au tranzacţionat numai pe acţiuni FP). Preţul acţiunii FP a înregistrat o creştere accelerată în ziua listării, la sfârşitul zilei marcând o apreciere de 7,89%, deşi pe parcursul zilei, s-au înregistrat şi creşteri de până la 12%.

Şi totuşi, anul care a urmat nu s-a arătat la fel de promiţător, preţul acţiunilor având un trend descendent, şi ajungând de la 0,675 RON (maximul înregistrat de această acţiune – chiar în prima zi de tranzacţionare) pană la 0,47 RON (în data aniversării unui an de la startul tranzacţionării), adică o scădere anuală de 30%. Iată mai jos un info-grafic realizat de redacţia cotidianului Bursa, care arată evoluţia preţului acţiunii Fondul Proprietatea, şi principalele evenimente ce au marcat acest trend (sursa: bursa.ro):

Pe lângă problematica evoluţiei pe bursă a Fondului Proprietatea, rămâne deschisă problema care defineşte obiectul înfiinţării fondului: despăgubirea foştilor proprietari ce au fost deposedaţi de bunuri în mod abuziv de către stat. în timpul regimului comunist. Pentru cei ale căror dosare au fost analizate şi au primit decizia de despăgubire înainte de listarea fondului, preţurile la care se tranzacţionează FP pe bursă reprezintă un motiv de îngrijorare. Aceştia au fost depăgubiţi la valoarea nominală a fondului, adică un preţ de 1 ron pe acţiune, iar preţul de pe bursă al acţiunii nu a fost niciodata în apropierea acestei valori, ajungând ca acum să fie mai mic cu cel puţin 50%. În aceste condiţii, lichidizarea acţiunilor primite, pe bursă, ar conduce la o sumă mai mică de jumătate din valoarea estimată pentru despăgubire.

Mai există însă şi o altă latură: cea a miilor de proprietari ale căror dosare sunt în acest moment „în aşteptare”. Pentru ei situaţia este cu mult mai problematică, deoarece statul a rămas aproape fără acţiuni la Fondul Proprietatea, date fiind despăgubirile acordate după listarea fondului. Pe 19 ianuarie 2012, Dorina Danielescu, preşedintele ANRP (Autoritatea Naţională pentru Retrocedarea Proprietăţilor), declara pentru Ziarul Financiar că statul a epuizat deţinerea din cadrul Fondul Proprietatea, lucru ce lăsa într-o situaţie incertă despăgubirea a aproximtiv 145 000 de dosare rămase nedespăgubite. Totuşi, situaţia acestora din urmă ar trebui rezolvată, ţinând cont de faptul că CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) a cerut statului român să definitiveze procesul de despăgubire, până în luna iulie.

Dincolo de aceste considerente, soarta Fondului Proprietatea se arată cel puţin interesantă, date fiind controversele intense din jurul acestui subiect şi diversitatea entităţilor interesate de evoluţia acestui vehicul.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload