Ian 20

În acest articol ne propunem să analizăm care ar fi fost cele mai bune monede pentru păstrarea economiilor personale în anul 2011, plecând de la premisa că economiile acumulate erau în RON, iar deţinătorul lor îşi propune să le utilizeze tot  în RON.

Privind atent graficul evoluţiei cursului de schimb între moneda românască RON şi monedele străine, pus la dispoziţie de Banca Naţională a României, observăm că monedele care s-au apreciat cel mai mult faţă de RON sunt yenul japonez (+9,59%), şi renminbi-ul (yuanul) chinezesc (+9,11%). La polul opus se află lira turcească, randul sud-african şi rupia indiană, monede care s-au despreciat faţă de leul românesc în anul 2011 cu valori de -16,03%, -14,88% , respectiv -12,43%.

Moneda europeană euro a încheiat anul cu o apreciere de 0,81% faţă de RON, în timp ce dolarul a marcat în anul 2011 o apreciere de 4,21% faţă de moneda locală. Iată graficul ce indică evoluţia principalelor monede enunţate în acest articol faţă de RON în anul 2011, datele fiind preluate de la Banca Naţională a României:

O evoluţie interesantă a avut-o cursul de schimb CHF-RON, între francul elveţian şi leul românesc. Se poate obsera că în prima jumătate a anului, cursul a crescut până la o valoare maximă de 4,0898 RON pentru un franc elveţian, valoare atinsă pe 11 august 2011, dată când a fost marcată o apreciere de +19,5% a monedei elveţiene faţă de cea românească. Totuşi, pe sfârşit de an, cursul a început să scadă, anul încheindu-se cu un avans al CHF de doar +3,85% faţă de RON în ansamblul anului 2011.

În ceea ce priveşte ratele dobânzii la depozitele constituite în monedă străină, o opţiune pentru cei care ar fi transformat leii în monedă străină, ar fi constituit un depoozit la un an în respectiva monedă şi la scadenţă ar fi lichidat depozitul şi ar fi schimbat banii înapoi în RON, se observă că din opţiunile prezente pe piaţa românească, nici o alegere de acest tip nu ar fi întrecut câştigurile ce ar fi putut fi obţinute din simpla constituire a unui depozit în RON. Datorită faptului că dobânzile la depopzitele pe un an în EUR, USD, CHF sau GBP erau la începutul anului 2011 destul de mici, în intervalul 1,5% – 3%, câştigurile obţinute prin specularea cursului valutar şi constituirea unui depozit în monedă străină ar fi fost în intervalul 3,3% – 6%, adică mai mici decât rata dobânzii oferită pentru depozitele pe un an în RON, ce la începutul anului 2011 era în jurul valorii de 7%.

Voi ce monedă aţi ales pentru economiile voastre în 2011? Sunteţi mulţumiţi de rezultate?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload