Ian 17

Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România a emis recent raportul cu privire la activitatea pieţei investiţiilor în 2011, în care analizează cum a evoluat numărul de investitori, activele administrate şi radnamentele obţinute de fondurile de investiţii ce activează în România. Iată concluziile:

  • Activele totale administrate de fonduri de investiţii şi portofolii private au scăzut în luna decembrie 2011 cu un procent, pnă la valoarea de 8,227 mld RON, marcând însă o creştere de 43,3% în ansamblul anului 2011 (comparativ cu datele valabile la 31 decembrie 2010). Ritmul de creştere a activelor totale ale industriei s-a diminuat spre sfârşitul anului, în ultimele 3 luni ale lui 2011, asistând la scăderi ale valorii cumulate a activelor, de la o lună la alta.
  • Se remarcă o creştere anuală şi în rândul numărului de investitori atraşi de industria fondurilor de investiţii, aceştia ajungând la 325 839, în creştere cu 3,7% faţă de sfârşitul anului 2010.
  • Există 125 de fonduri de investiţii administrate, dintre care 105  deschise, iar 20 fonduri închise de investiţii (vezi aici diferenţa între ele). În categoria fondurilor deschise de investiţii intră 61 de fonduri locale şi 44 de fonduri străine. Se remarcă numărul ridicat de fonduri de investiţii străine, majoritatea fiind administrate de ING Asset Management Luxembourg, Pioneer Asset Management Luxembourg si Raiffeisen Capital Management Austria.
  • Certinvest continuă să fie liderul administratorilor independenţi, conform activelor în administrare, ajungând la active totale de 136,1 milioane RON. Astfel, Certinvest se detaşează de ceilalţi administratori independenţi din piaţă. Compania se remarcă şi în categoria portofoliilor private administrate, unde deţine primul loc, având  o cotă de piaţă de 50%, ceea ce corespunde unui nivel al activelor pe acest segment de aproximativ 41,4 milioane RON,
  • În ceea ce priveşte randamentele obţinute de fondurile de investiţii, acestea s-au situat în ultimul an în intervalul -31,97% , +14,14%. De remarcat ca 5 dintre primele 7 poziţii în clasamentul celor mai performante fonduri în anul care a trecut sunt ocupate de fonduri de investiţii administrate de Certinvest

Consultaţi tabelele de mai jos pentru o privire de ansamblu asupra evoluţiei industriei. Toate tabelele sunt preluate de pe site-ul Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

Cote de piată -31 decembrie 2011


Performanţe fonduri de investiţii:
Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload