Ian 13

Una dintre cele mai utilizate „dorinţe de An Nou” este promisiunea că în noul an, vom economisi mai mult. Şi un astfel de obiectiv definit în noaptea dintre ani îşi merită locul în topul celor mai mari dorinţe la început de an, dacă ne gândim că 47% dintre români declarau că nu reuşesc să economisească, într-un studiu făcut public la sfârşitul anului trecut. Uşor de spus, greu de realizat? Iată câteva sugestii pentru a vă ţine de promisiune:

1. Întocmiţi-vă un plan financiar personal – acesta trebuie să includă obiectivele financiare personale (scopul pentru care acumulaţi banii), orizontul de timp vizat, şi câţi bani ar fi necesar să economisiţi lunar pentru a atinge obiectivul. Odată stabilite aceste lucruri, puteţi detalia planul financiar personal cu instrumentele financiare potrivite pentru banii economisiţi astfel încât să vă puteţi îndeplini obiectivele financiare. Aflaţi aici mai multe despre definirea unui plan financiar personal.

2. Creaţi-vă o rutină a economisirii – după ce aţi stabilit suma lunară pe care trebuie s-o puneţi deoparte pentru a vă rspecta planul financiar personal, asiguraţi-vă că sunteţi capabili să o economisiţi, făcând din această acţiune o prioritate pentru voi. Acest lucru înseamnă, spre exemplu, că atunci când primiţi salariul (sau forma de venit de care beneficiaţi), primul virament va fi făcut către contul destinat economisirii, înn cuantumul sumei lunare necesară a fi economisită. Pentru a nu vă abate de la această regulă este foarte eficient să vă setaţi un serviciu de „Direct Debit” prin care banii sunt automaţi viraţi către contul de economisire, fără a mai fi nevoie să mergeţi la bancă lună de lună.

3. Consultaţi un specialist – nu uitaţi că aceleaşi instrumentele de economisire nu se potrivesc în orice instanţă. Discutaţi cu un consilier financiar pentru a vă putea recomanda instrumente financiare în concordanţă cu profilul dvs investiţional şi orizontul de timp necesar. Aflaţi cu această ocazie şi dacă sunteţi sau nu dispus să vă asumaţi riscuri cu banii dvs, făcându-vă testul de pe InvesTEAM.

4. Nu vă abateţi de la obiectivele economisirii – spre exemplu, dacă în planul financiar personal ă propuneţi să vă cumpăraţi o maşină nouă, nu utilizaţi banii economisiţi în primele luni pentru o vacanţă, ci lăsaţi-i pentru maşină. Dacă vă propuneţi şi o vacanţă, aveţi un alt obiectiv pentru care trebuie să vă stabiliţi suma minimă ce trebuie economisită.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload