Ian 10

Pentru că suntem la început de an, în general o perioadă de evaluare a acţiunilor anterioare, haideţi să vedem ce s-a înâmplat în peisajul economic autohton în anul care a trecut. Acest articol îşi propune să treacă deci, în revistă evoluţia principalilor indicatori ai economiei româneşti în anul care a trecut: rata dobânzii de politică monetară, cursul RON-EUR, indicii Bursei de Valori de la Bucureşti.

Cursul EUR-RON în 2011 a avut o evoluţie destul de fluctuantă, cu un minim de 4,0735 RON pentru un EUR, înregistrat pe 26 aprilie 2011, şi un maxim de 4,362 RON petru un EUR, marcat pe 25 noiembrie 2011. Deşi în prima parte a anului, cursul părea să scadă constant, în a doua jumătate a anului, acesta a crescut semnificativ, pe fondul înrăutăţirii condiţiilor economice la nivel internaţional, România urmând trendul regional.  Per ansamblul anului însă, cursul s-a apreciat doar cu 1,17%.  Iată evoluţia anuală:
În ceea ce priveşte rata dobânzii de politică monetară, anul 2011 a marcat o singură modificare a acesteia, în noiembrie 2011, când aceasta a fost scăzută de la 6,25% (valoare constantă încă din mai 2010) la 6.00%. Decizia BNR de a scădea rata dobânzii de politică monetară, analizată aici, reprezenta la acel moment un îndemn timid spre reluarea consumului. Totuşi, măsura nu a avut un ecou semnificativ, în 2012, pe 6 ianuarie 2012 (la doar 2 luni de la ultima scădere), BNR luând din nou decizia scăderii dobânzii cheie, până la nivelul de 5,75%.

În ceea ce priveşte bursa locală, aceasta a cunoscut un an, am fi putut spune, relativ stabil, fluctuaţiile fiind scăzute în general, cu excepţia perioadei de vară, mai precis, a lunii august, când, în directă corelare pieţele internaţionale, valorile principalilor indici au scăzut simţitor. Per ansamblul anului, principalii indici de la Bursa de Valori Bucureşti, BET, BET-Fi şi BET-XT au scăzut cu -17,68%, -12,01% şi respectiv- 13,81%. Iată şi graficul evoluţiei lor:

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload