Dec 20

La nivel internaţional, piaţa de artă a crescut în volum ca urmare a interesului în creştere susţinută din partea investitorilor asiatici. Piaţa globală de artă, ca majoritatea pieţelor geografice, îşi începe anul artei în septembrie, acesta sfârşindu-se în iulie, luna august fiind perioadă de vacanţă. Anul 2010-2011 pe piaţa artei a fost unul excelent, prima jumătate a anului 2011 fiind chiar una dintre cele mai bune perioade pe care le-a cunoscut piaţa artei. Astfel, în primul semestru al anului 2011, vânzările totale de artă au ajuns la valoarea de 6,3 miliarde de dolari, pe fondul expansiunii pieţei chineze de artă.

De altfel, China este cea mai mare piaţă în domeniul artei, cu vânzări de 2,2 miliarde dolari, fiind urmată de piaţa britanică – 1,6 miliarde dolari, si piaţa americană – 1,4 miliarde dolari. Supremaţia chineză se simte şi în structura pieţei globale, care numără astăzi 7 case de licitaţii chinezeşti în topul celor mai mari 10 case de licitaţii din lume. De asemenea, recordul pentru ca mai scumpă operă de artă vândută vreodată a fost adjudecat tot de o operă de sorginte chineză. Iată clasamentul:

Recorduri

Cea mai valoroasă operă de artă a fost adjudecată în mai 2011, la casa de licitaţii China Guardian Auctions Co. Este vorba despre creaţia lui Baishi QI, „Eagle Standing on Pine Tree ; Four-Character Couplet in Seal”. Aceasta a fost vândută cu echivalentul a 57 de milioane de dolari. Artistul are de altfel, peste 30 de lucrări vândute cu sume de peste 1 milion de dolari.

Pe locul doi în topul recordurilor se află o operă a lui Pablo Picasso, „La lecture”, creată în 1932, operă vândută cu 36 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii Sotheby’s în februarie 2011. Picasso, unul dintre cei mai apreciaţi pictori, mai deţine o operă în top 10 al recordurilor, pe locul 8, opera intitulată „Femme assise, robe bleue”, pictată în 1939.

Locul trei îi revine unei opere Egon Schiele, „Häuser mit bunter wäsche (Vordatdt II)”, care a fost adjudecată în iunie 2011 în cadrul unei licitaţii Sotheby’s cu 35 de milioane de dolari. Pictată în 1914, această operă reprezintă unul dintre arrele peisaje urbane create de artist, care se află încă în colecţii private.

Ca trend, China se evidenţiază ca o piaţă extrem de dinamică şi în creştere. Transformarea chineză, alături de politicile agresive de vânzări ale caselor de licitaţii au condus la rezultatele extrem de bune ale anului, preţurile crescând cu 36 % faţă de 2009 şi chiar cu 15% numai în prima jumătate a anului 2011.

 

Leave a Reply

preload preload preload