Dec 15

Sistemele de pensii au fost subiectul unor discuţii destul de controversate în ultimii ani, pe fondul fenomenului de îmbătrânire a populaţiei. Şi nu numai în Ronânia, care a implementat în urmă cu 3 ani pilonul II, adică sistemul de pensii private obligatorii, ci în toată lumea. Se discută destre sustenabilitatea sistemului de pensii in fiecare an electoral, dar şi în cadrul seminariilor profesioniştilor care activează în acest domeniu. Se spune des ca sistemul de pensii din Olanda este mai bun decât sistemul de pensii din România. Şi deşi această afirmaţie poate o simţim ca adevărată, care sunt criteriile de probă?

Pentru clarificarea acestor dileme, ACFS (Australian Center for Financial Studies) a întocmit un indice ce măsoară capacitatea sistemelor de pensii de a răspunde cerinţelor actuale şi viitoare, indicele Melbourne Mercer Global Pension Index.Indicele evaluază în prezent sistemul de pensii din 16 ţări de pe glob, prin prisma a trei indicatori: gradul de compatitbilitate cu necesităţţile actuale, sustenabilitatea în viitor a acestui sistem, şi integritatea sa.

Există 5 trepte în care se pot înscrie sistemele de pensii analizate, definite conform valorii pe care o ia indicele:

Treapta 1 – Calificativ A – pentru punctaj obţinut mai mare de 80 – sistemele de pensii de pe această treaptă sunt robuste, oferă pensii bune, şi au un nivel înalt de intregritate

Treapta 2 – Calificativ B – pentru punctaj obţinut în intervalul 65-80 – aceste sisteme au o structură sănătoasă, cu multe trăsături bune, însă are şi zone ce pot fi îmbunătăţite, care îl diferenţiază de un sistem calificat cu A

Treapta 3 – Calificativ C – pentru punctaj obţinut în intervalul 50-65 – aceste sisteme au unele trăsături bune, dar se confruntă de asemenea cu riscuri  şi/sau neajunsuri majore, ce ar trebui rezolvate. Fără îmbunătăţirile necesare, eficacitatea şi sustenabilitatea pe termen scurt a acestor sisteme sunt discutabile.

Treapta 4 – Calificativ D – pentru punctaj obţinut în intervalul 35-50 – aceste sisteme beneficiază de unele trăsături dezirabile, dar au slăbiciuni şi/sau lipsuri ce trebuiesc rezolvate, fără de care eficacitatea şi sustenabilitatea acestor sisteme sunt puse sub semnul întrebării.

Treapta 5 – Calificativ E – pentru punctaj obţinut mai mic de 35 – aceste sisteme sunt slabe, fiind fie la început, fie inexistente

Raportul pe 2011 privind indicele Melbourne Mercer Global Pensions arată că sistemele de pensii din cele 16 ţări analizate se încadrează în treptele defiite mai sus după cum urmează:

Din păcate, România nu a fost analizată în cadrul acestui ndice. Până când va fi inclusă în analiză, vă invităm să citiţi întregul raport pe 2011, şi să ne spuneţi în ce categorie credeţi că s-ar putea înscrie sistemul românesc de pensii?

Dacă vi s-a părut interesant acest articol, abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload