Apr 02

Daca v-a tentat vreodata sa investiti pe bursa, pentru ca ati observat randamente foarte mari inregistrate in perioade foarte scurte de timp, ati constatat ca nu e chiar atat de simplu si nici ieftin. Pe langa formalitatea de a deschide un cont la o institutie de brokeraj, trebuie sa dispui de sume maricele pentru investitiile pe bursa, si mai ales trebuie sa dezvolti o relatie buna cu un broker, asa incat el sa te tina la current cu oportunitatile care apar in piata. Ce poti sa faci insa, daca nu ai prea multi bani de investit, si nici capacitatea de a te intalni des cu brokerul tau, sa ai acces la randamentele obtinute de burse? Este simplu: alegi un fond de indice.

Ce este un indice?

Un indice bursier este un cos de actiuni sau alte active, iar performanta sa este data de performanta agregata a componentelor sale (adica performanta actiunilor emitentilor inclusi in respectivul cos).
Exista doua modalitati de a folosi indicii pentru masurarea performantei:

1) Folosirea indicilor pentru a compara clase de active (ex: actiuni vs obligatiuni)

2) Folosirea indicilor pentru a compara performanta unui portofoliu cu performanta intregii clase de active pe care acesta este expus (fonduri de investitii pe actiuni vs indici bursieri)

Ce este un fond de indice?

Fondurile de indice sunt fonduri de investitii care urmaresc replicarea structurii unui indice bursier. Aceasta modalitate de administrare reprezinta o administrare pasiva deoarece administratorul nu face selectia actiunilor din portofoliu el investind in actiunile componente ale indicelui, si implica costuri reduse, deoarece nu necesita un efort de analiza extins. Istoria arata ca, pe termen lung, strategia de a copia indicele tinde sa performeze mai bine decat fondurile administrate activ.

Statisticile arata ca aproximativ 80% din fondurile administrate activ, care au ca tinta depasirea unui indice, nu reusesc sa isi indeplineasca obiectivul, obtinerea unui randament superior indicelui intamplandu-se doar in 20% din cazuri. Chiar si asa, din aceste 20%, numai cateva reusesc sa depaseasca constant performanta indicelui pe o perioada lunga de timp. Se poate intampla ca, intr-o conjunctura favorabila, un administrator sa aiba un an bun si sa obtina un randament superior celui inregistrat de indice, in acelasi timp insa, este dificil ca acesta sa mentina o performanta superioara indicelui pe o perioada lunga de timp. Desigur, exista si administratori foarte buni care reusesc sa bata constant indicii bursieri reprezentativi, insa acestia constituie mai degraba exceptia decat regula.

Ce inseamna toate acestea?

In nici un caz nu inseamna ca fondurile administrate activ sunt investitii gresite, ci doar ca pentru cei mai multi investitori, fondurile de indice sunt solutia mai buna pentru a se asigura ca performanta pe care o vor avea va fi la fel de buna cu cea a pietei.

Cum investesti intr-un fond de indice?

Pe piata romaneasca exista acum 2 fonduri de indice. Unul dintre ele este Certinvest XT Index, fondul care urmareste indicele BET XT, indicele celor mai lichide 25 de companii listate pe bursa locala, inclusiv SIF-urile. Pentru a investi, puteti aloca orice suma doriti, cu conditia ca aceasta sa fie superioara valorii unei unitati de fond (108 RON in acest moment). Iar daca nu aveti timp sa va plimbati pe la distribuitori, aveti posibilitatea de a investi online in acest fond, prin platforma  www.investonline.ro. Accesul la platforma este gratuit si pe langa posibilitatea de a investi si a rascumpara din fata calculatorului, puteti sa va vedeti numarul de unitati de fond, la orice data, istoricul operatiunilor, si randamentul obtinut.

Vreti sa stiti mai multe despre fondurile de indice? Lasati un comentariu aici, sau contactati-ne la 021 203 14 00 si office@certinvest.ro.

Leave a Reply

preload preload preload