Noi 15

Asociaţiile administratorilor de fonduri de investiţii ce activează în ţările europene au misiunea de a contribui la dezvoltarea pieţelor investiţiilor în ţările lor, prin promovarea economisirii şi investiţiei prin instrumente colective, prin menţinerea dialogului cu asociaţii omoloage din alte ţări în scopul transferării bunelor practici şi prin asigurarea că  standardele de calitate profesională sunt respectate la nivelul operatorilor de piaţă.

În România, există Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), membră a EFAMA (European Fund and Asset Management Association), organismul ce monitorizează activitatea administratorilor de active la nivel european. Activitatea AAF este destul de intensă, printe ultimele activităţi în care Asociaţia s-a implicat numărându-se participarea la CEE Workshop din Kiev, la sfârşitul lunii octombrie 2011, eveniment ce a reunit asociaţiile administratorilor de fonduri din Austria, Bugaria, Ungaria, Polonia, România şi Ucraina. Printre concluziile ce s-au desprins în urma acestei întâlniri, ajunsă deja la a treia ediţie se numără:

  • necesitatea armonizării interpretărilor legislaţiei europene la nivelul tărilor membre
  • adaptarea reglementărilor pieţelor la situaţia de criză şi post-criză, prin dezvoltarea sistemelor de prevenire a crizelor
  • conturarea unor strategii naţionale incluse într-o strategie regională de educare financiară a populaţiei, prin programe menite să sprijine bunele practici privind economiile pe termen lung, cu ajutorul fondurilor europene.

Dincolo de aplecarea legislativă, naturală în cadrul unor astfel de dialoguri, este foarte importantă identificarea nevoii de educare financiară a populaţiei şi dorinţa de a coordona astfel de programe de educaţie, într-un mod integrat, la nivel regional. Credeţi că în România ne putem aştepta la astfel de iniţiative de la autorităţi în perioada următoare?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro

Leave a Reply

preload preload preload