Noi 24

Un trabuc Partagás, un vin alb Château d’Yquem, o şampanie Armand de Brignac, un ceas Patek Philippe, bijuterii Van Cleef & Arpels, un yacht Azimut, un automoboil  Bugatti 35B din 1925, un Picasso cumpărat de la Sotheby’s – un stil de viaţă pentru unii, investiţii valoroase pentru alţii.  Sunt investiţii de colecţie, născute din pasiunea pentru acest tip de obiecte, şi care pe lângă bucuria deţinerii şi savurării lor, oferă o valoare intrinsecă pe o piaţă ce a devenit din ce în ce mai atractivă în perioada de criză.

Investiţiile de colecţie sunt preferate în general de către persoanele cu disponibilităţi financiare ridicate (HNWI-High Net Worth Individuals şi UHNWI- Ultra High Net Worth Individuals – află aici mai multe despre aceştia). Aceştia alocă investiţiilor emoţionale o parte semnificativă a portofoliului lor, articolele de colecţie precum automobilele, yacht-urile, obiectele de artă, ceasurile şi bijuteriile valoroase reprezentând cea mai mare parte a activelor ce se încadrează în sfera investiţiilor din pasiune, aşa cum se poate observa în graficul de mai jos, bazat pe statisticile Merril Lynch şi CapGemini.

De ce aleg aceşti investitori să aloce o parte semnificativă a portofoliului lor unor astfel de obiecte? În primul rând pentru că înţeleg valoarea indubitabilă a rarităţii. Un Picasso rămâne unic, şi genial, oricât de mult timp ar trece, şi oricât de mult s-ar îmbogăţi peisajul artistic. De aici se trage şi a doua trăsătură a acestor investiţii, care convinge: protecţia faţă de inflaţie. Operele de artă sau obiectele de colecţie îşi conservă valoarea în timp. Nu în ultimul rând, pentru diversificarea portofoliului lor tradiţional şi  includerea în acesta a altor clase de active în afara celor din sfera financiară.

Unul dintre cele mai mari minusuri cae se impută acestor active ca alternative investiţionale este lichiditatea. Totuşi, activitatea caselor de licitaţii s-a intensificat atât de mult în ultima perioadă încât ele pot fi privite ca o piaţă în formare, ţinând cont de volumul de opere de artă, automobile de colecţie, monede antice, sau vinuri vechi pe care le tranzacţionează.

Voi pentru ce fel de investiţii de colecţie aţi opta?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload