Noi 03

Banca Naţională a României a anunţat ieri reducerea ratei dobânzii de politică monetară pentru prima dată după un an şi jumătate de stagnare, cu 0,25 puncte procentuale, de la valoarea anterioară de 6,25% la valoarea de 6%.

Care sunt implicaţiile acestei decizii?

Este important de notat că reducerea nu este una semnificativă, aşadar această măsură se poate interpreta mai degrabă ca un semnal decât ca un imbold concret.  Semnalul pe care îl dă, timid, BNR-ul este unul de accelerare a consumului. Reducerea ratei dobânzii de politică monetară este explicată prin aşteptările de stabilitate a inflaţiei în jurul valorii de 3%, BNR considerând că efectele creşterii TVA-ului s-au epuizat deja.

Ce ar trebui să se întâmple de acum înainte? În principiu, o reducere a ratei dobânzii de politică monetară ieftineşte creditele în moneda naţională, îndemnând atât populaţia cât şi întreprinderile să se angajeze în credite pentru finanţarea unor investiţii. Acest lucru ar deveni cu atât mai mult posibil în condiţiile în care noile norme de creditare aprobate de BNR la sfârşitul săptămânii trecute înfrânează, cel puţin în rândul populaţiei, creditele ipotecare angajate în valută prin creşterea nivelului de avans necesar. În continuare, o astfel de reducere ar determina o scădere a economisirii, încurajând consumul, şi deci având ca efect creşterea cererii, ceea ce ar determina natural o creştere a preţurilor.

Totuşi, scăderea nesemnificativă a ratei dobânzii, coroborată cu aşteptările BNR de stabilitate a ratei inflaţiei şi chiar continuarea dezinflaţiei, precum şi percepţiile mai degrabă pesimiste referitoare la mersul economiei, manifestate de populaţie ne fac să ne întrebăm dacă efectele obişnuite ale unei măsuri de reducere a donbânzii cheie se vor materializa.

Voi ce părere aveţi?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload