Oct 27

V-aţi întrebat vreodată care este ponderea depozitelor populaţiei în valoarea creditelor angajate, în judeţul în care locuiţi? Banca Naţională a României a emis săptămâna aceasta un comunicat în care ne arată situaţia, pe judeţe a creditelor şi depozitelor populaţiei şi persoanelor juridice, precum şi valoarea creditelor restante, valabile la data de 30 septembrie 2011. Raportul detaliat ne indică următoarele:

  • populaţia are credite în lei în valoare totală de 35,6 miliarde de lei, în uşoară creştere cu 0,1% faţă de sfârşitul lunii august 2011, însă în scădere faţă de luna septembrie a anului trecut, cu 4.3%.
  • populaţia are credite în valută, totalizând echivalentul a 66,9 miliarde lei, în creştere cu 2,8% faţă de luna trecută, şi cu 5,2% mai mult faţă de sfârşitul lunii septembrie 2010.
  • în ceea ce priveşte economisirea, populaţia avea la sfârşitul lunii septembrie 2011 depozite bancare în lei totalizând 68,7 miliarde lei, în uşoară creştere de 1,3% faţă de luna trecută, însă în creştere vizibilă faţă de luna septembrie a anului trecut, cu 11,7%
  • depozitele bancare în valută ale populaţiei totalizau echivalentul a 41,06 miliarde lei, în creştere cu 3% faţă de luna trecută, şi de asemenea în creştere în ultimul an, cu 4,5%.
  • Totuşi, în termeni reali, atât depozitele cât şi creditele  în valută ale populaţiei au crescut mai puţin, dat fiind faptul că euro s-a apreciat faţă de leu în septembrie faţă de august cu 3,09%, iar faţă de septembrie anul trecut cu 2,01%
  • La nivelul României, se conturează un procent de 11,3% al creditelor restante în lei în totalul creditelor în lei, şi o pondere de 8,06% a creditelor restante în valută în totalul creditelor angajate în valută. Situaţia pe judeţe ne arată că cele mai responabile judeţe (cele care au cele mai mici rate a creditului restant) sunt Gorj (cu o pondere a creditului restant de 5,7% în totalul creditelor în lei) şi Teleorman (cu o pondere a creditului restant în totalul creditelor în valută de 2,5%). La polul opus, cele mai mari ponderi de credite restante în totalul creditelor în lei angajate le au Bistriţa Năsăud (20,8%) şi Suceava (19,8%). În totalul creditelor angajate în valută, cele mai mari ponderi ale creditelor restante se înregistrează în Ialomiţa (16,2%) şi Alba (15,4%).
  • Raportul depozite/credite la nivelul populaţiei întregii Românii este de 64.7%. Fruntaşe în acest sens sunt judeţele Harghita (singurul judeţ unde acest raport este supraunitar – 130%), Dâmboviţa (95,3%), Covasna (93,5%) şi Bacău (92,5%). Codaşe sunt Mehedinţi (40,6%), Timiş (42,1%), Sălaj (42,8%) şi Iaşi (47,4%), toate înregistrând valori ale depozitelor care nu acoperă nici măcar jumătate din creditele angajate.

Cum credeţi că vor evolua aceşti indicatori în continuare?

Dacă vi s-a părut interesant acest articol, abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload