Oct 04

Pieţele bursiere au înregistrat scăderi importante de la începutul acestui an, atât în România, cât şi în regiunile apropiate, dar şi în ţările vestice şi Statele Unite ale Americii. Numai în România, principalii indici bursieri BET, BET-C şi BET-FI au scăzut de la începutul anului cu 19,5%, respectiv 25% şi 17%.

Iar scăderile par să continue, chiar şi astăzi piaţa românească fiind în scădere. Totuşi, există şi căi de a câştiga din scăderile burselor. Cea mai la îndemână este asumarea de poziţii short. O astfel de poziţie implică din partea celui care şi-o asumă  preconizarea că valoarea activului ce stă la baza tranzacţiei (un emitent, un indice) va scădea.

Există mai multe tipuri de tranzacţii short ce pot fi întreprinse: tranzacţii cu CFD (Contracte Financiare pentru Diferenţă), contracte futures, etc

Mecanismul este similar. Iată cum se întâmplă în cazul unui CFD, printr-un exemplu practic.

Investitorul deschide în piaţă o poziţie short,  de vânzare la preţul de 100 de lei. Fiind o poziţie deschisă în piaţă, se găseşte o contraparte care să deschidă o poziţie long, de cumpărare, la acelaşi preţ, pe acelaşi activ. Investitorul mizează că preţul va scădea, până la un preţ de 70, de exemplu, la momentul respectiv, el putând să deschidă o poziţie de cumpărare la preţul 70, lichidându-şi poziţia de vânzare la preţul 100, şi realizând un profit de 30.

Ce este interesant la CFD-uri este faptul că ele permit realizarea de tranzacţii în marjă, adică un investitor poate realiza tranzacţii cu un activ fără a-l deţine propriu-zis, ci doar plătind o fracţiune din preţul acestuia (în cazul nostru, să spunem 20 lei). Astfel, el beneficiază de un efect de levier, profitul pe care îl poate realiza fiind înmulţit cu levierul (100 : 20 = 5 ), respectiv 30*5 = 150 lei.

Cum se poate profita de trendurile negative de pe burse? Prin realizarea de astfel de tranzacţii prin intermediul unui broker, însă în acest caz, investitorul trebuie să deţină cunoştinţe financiare avansate şi să aloce mult timp pentru studierea permanentă a pieţelor, pentru a putea da ordinele. O metodă mai uşoară este investiţia într-un fond de investiţii cu strategie short, care face doar astfel de tranzacţii. Certinvest a lansat recent un astfel de fond, numindu-l Certinvest Short Fund. Mai multe detalii despre el găsiţi aici.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

 

Leave a Reply

preload preload preload