Apr 09

Nu investesc in fonduri de investitii pentru ca sunt scheme piramidale paguboase.

Acesta este genul de afirmatie intalnita mai ales in randul celor care au crezut in FNI, insa un mit care se dovedeste a fi fals.

Iata cateva alte mituri false despre fondurile de investitii:

 1. Fondurile de investitii sunt instrumente aflate la limita legalitatiiNIMIC MAI NEADEVARAT – fondurile de investitii sunt reglementate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), aceasta institutie avand obligatia de a se asigura ca fondurile de investitii respecta reglementarile locale. De asemenea, exista Depozitarul fondului, o institutie independenta de societatea de administrare, ce are obligatia de a confirma corectitudinea valorilor unitatilor de fond afisate. Chiar daca in trecut au avut loc practici ilicite cu fondurile de investitii (acestea avand loc deoarece industria nu era prea reglementata), in prezent, invataturile trecutului si practica internationala au determinat un nivel inalt de control al fondurilor de investitii;
 2. Fondurile de investitii sunt instrumente foarte riscante, pentru ca investesc mare parte din portofoliu in actiuni INCORECT – asa cum aratam in articolul legat de noua clasificare a fondurilor, exista mai multe tipuri de fonduri de investitii, iar unele dintre (fondurile monetare si cele de obligatiuni) nu investesc deloc in actiuni. Intr-adevar, unele fonduri pot fi instrumente riscante intr-o mai mica sau mai mare masura – fondurile de actiuni si cele diversificate, insa un risc mai mare nu inseamna doar pierderi mai mari, ci poate insemna si castiguri substantiale;
 3. Fondurile de investitii sunt instrumente sofisticate, potrivite doar celor ce detin cunostinte financiare avansateGRESIT – tocmai faptul ca sunt instrumente administrate activ de profesionisti, demonstreaza ca nu este necesar ca si investitorii sa aiba cunostinte superioare despre administrarea investitiilor. In fapt, cei care sunt experti in investitii au capacitatea de a-si administra singuri banii.

Daca stiti si dumneavoastra alte mituri false despre fondurile de investitii, sau daca poate aveti convingeri foarte puternice legate de aceasta industrie, va invitam sa ne lasati un comentariu in caseta de mai jos.

4 Responses to “Mituri false despre fondurile de investitii”

 1. mondendezi spune:

  Sa intelegem ca acum trebuie sa dormim linistiti ca CNVM vegheaza ? „Alta data” cum a fost ? Sant un mod de a face bani dar bani adevarati fac doar alde Vantu,Ala de a fost „investitor la U Craiova” si alti oportunisti care au infoematia cand trebuie.Ceilalti sant cotizanti.

 2. investitii spune:

  Corectitudinea valorilor afisate de fondurile de investitii este garantata de dubla verificare a acestora, atat de catre CNVM, cat si de catre Depozitar (o instututie bancara). Astfel, riscul de a exista inadvertente in cifrele raportate este minim.
  In privinta castigurilor, in 2009, fondurile de actiuni au inregistrat randamente de pana la 100%, o performanta greu de atins prin investitii alternative.

 3. Sabin spune:

  @investitii – Nu cred că acest răspuns e satisfăcător pentru @mondedezi, probabil mai degrabă ar fi trebuit să explicaţi de ce acum situaţia ar fi diferită de cea de atunci, că doar CNVM exista şi atunci. Dacă îmi permiteţi aş recomanda un articol pe această temă, http://khris.ro/index.php/01/2010/istoria-fni-sau-cum-au-luat-teapa-300-000-de-romani/

 4. investitii spune:

  Cu siguranta situatia este diferita, din multe puncte de vedere.

  Cred ca cel mai simplu de evidentiat este schimbarea societatii si implicit a institutiilor statului datorata internetului, a comunicarii in general.

  Un alt fapt relevant prin prisma oamenilor care compun o organizatie, CNVM este azi condus de cu totul alta echipa, iar atitudinea care i-a caracterizat a fost multa vreme dusa in extrema cealalta- adica toti administratorii sunt potentiali hoti, de unde si supravegherea stricta.

  La FNI nu a existat un depozitar, doar un contract de depozitare semnat in ultimele luni de activitate si cu clauze socante pentru orice om de bun simt. Azi depozitarii sunt banci cu acoperire regionala sau globala, ceea ce poate fi asimilat cu un profesionalism ridicat.

  Si nu in ultimul rand, faptul ca inclusiv raportarile lor evidentiau ca obtin randamente extraordinare cu banii care stau in cont curent intr-o proportie de aprox 45% cred ca era un semnal suficient de puternic. Mai pot fi adaugati auditorii , care sunt iar grupuri internationale cu experienta si transparenta crescuta a administratorilor.

  (Raspuns de Eugen Voicu, CEO Aviva Investors Romania)

Leave a Reply

preload preload preload