Sep 23

Cuprinşi de tensiunea ce caracterizează bursele în această perioadă ne-am abătut un pic atenţia de la piaţa imobiliară, ce odată creştea, vorba poveştii, „într-un an, cât alţii în şapte”. Cum însă, acest moment al anului era în trecut unul extrem de agitat pentru această piaţă, odată cu sosirea studenţilor, am hotărât să trecem în revistă principalele coordonate ale pieţei proprietăţilor imobiliare.Iată care sunt:

  • Preţurile cerute de vânzători pentru active imobiliare au rămas constante pe parcursul anului 2011 (ianuarie-august), conform indicelui pieţei imobiiare, dezvoltat de imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru un metru pătrat fiind de 1031 de euro. Totuşi, preţul a cunoscut o mică variaţie pozitivă, în luna aprilie a acestui an, când proprietarii cereau în medie aproximativ 1049 euro pentru un metru pătrat.
  • Faţă de anul trecut, atât indicele calculat de imobiliare.ro, cât şi cel calculat de Institutul Naţional de Statistică arată scăderi de două cifre, respectiv 11,88% – INS, şi 13,87% – imobiliare.ro (aceste valori sunt calculate pentru perioada martie 2010-martie 2011, aceasta fiind perioada pentru care INS a publicat cea mai recentă statistică). Indicele imobiliare.ro arată că la nivelul lunii august2011, preţurile cerute de proprietari au scăzut într-un an (referinţă august 2010) cu 7,61%, un procent mai mic decât cel înregistrat la nivelul lunii martie, indicând o temperare a scăderii preţurilor.
  • Interesantă este evoluţia preţurilor în Bucureşti. Cei de la imobiliare.ro calculzează preţul cerut de proprietari pe metrul pătrat atât pentru apartamente vechi cât şi pentru cele noi, defalcat pe tipuri de apartamente (garsoniere, cu 2 camere, cu 3 camere, cu 4 sau mai multe camere). În ansamblu, preţul mediu cerut de către proprietari în luna august 2011 era în Bucureşti de 1182 euro pe metrul pătrat, în creştere cu 2,06% faţă de începutul anului. Totuşi, maximul acestui an a fost înregistrat în luna mai, când preţul era de 11 89 euro/mp. Preţul cerut pe metrul pătrat de proprietarii imobilelor noi este semnificativ mai mare decât cel pentru imobilele vechi (1368 euro faţă de 1112 euro – o diferenţă de 256 de euro). Cel mai scump cotate sunt apartamente noi sunt cele cu trei camere, pentru care preţul cerut este de 1402 euro/mp, iar în categoria apartamentelor vechi, cele mai valoroase sunt cele cu o cameră, cu 1174 euro-mp.

Toate aceste date trebuie analizate însă în context macroeconomic. Reducerea ritmului de scădere a preţurilor a fost, cel mai probabil datorată îmbunătăţirii sentimentului populaţiei, pe fondul ieşirii din recesiune, dar şi startului programului Prima Casă 4. Interesantă va fi evoluţia în următoarea perioadă, pe fondul evenimentelor din SUA şi din zona euro, dar şi ţinând cont de înăsprirea condiţiilor de creditare, anunţată de BNR. Voi ce credeţi?

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload