Sep 06

Pe fondul rezultatelor sub aşteptări din cadrul sesiunilor din acest an a examenului de bacalaureat, am considerat oportun să abordăm tema educaţiei financiare a populaţiei, o preocupare din ce în ce mai stringentă, mai ales în ultimii ani, în condiţiile acutizării efectelor lipsei de transparenţă din sistemul bancar.

Preocuparea pentru creşterea gradului de educare financiară în rândul populaţie nu reprezintă doar apanajul fiecărui individ (deşi, poate la acest nivel interesul ar trebui să fie cel mai mare), ci se conturează din ce în ce mai mult la nivelul instituţiilor europene.

Un raport prezentat recent Parlamentului European – Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare, ce îşi propune să completeze directiva Comisiei Europene privind creditele ipotecare arată necesitatea imbunătăţirii educaţiei financiare şi a informării pe acest segment în rândul populaţiei.

O astfel de iniţiativă este bine venită mai ales în contextul în care, cel puţin în România nu există un program formal de educare financiară, deşi în Europa astfel de programe există de multă vreme. Un studiu al Comisiei Europene derulat în 2007 arată faptul că în ţările dezvoltate ale Europei există numeroase iniţiative de educaţie financiară a populaţiei, în principal a populaţiei tinere. Astfel, cele mai multe astfel de iniţiative sunt în Marea Britanie, Germania şi Austria, exponentul Europei Centrale şi de Est în acest clasament fiind Polonia. Studiul Comisiei Europene relevă că în România, Bulgaria, Slovenia sau Luxemburg nu există programe naţionale de educare a populaţiei, eventualele iniţiative în acest sens făcând parte din programe europene transnaţionale.

În aceste condiţii, voi ce surse de educare financiară folosiţi şi cine consideraţi că ar trebui să vă pună la dispoziţie astfel de informaţii?

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

Leave a Reply

preload preload preload