Aug 26

Dacă într-un articol trecut am investigat care sunt caracteristicile principale ale pieţei bogaţilor, cine sunt ei, câţi sunt, unde sunt concentraţi şi mai ales cât de mare este averea lor, a venit vremea să vedem care sunt plasamentele lor investiţionale preferate.

Acelaşi raport CapGemini World Wealth Report ne indică faptul că persoanele cu disponibilităţi financiare ridicate (HNWI) şi foarte ridicate (U-HNWI) îşi menţin un echilibru între instrumentele cu risc scăzut şi cele cu risc mai ridicat, aproximativ 33% din activele financiare fiind investite în acţiuni, o proporţie apropiată (29%) fiind orientată către instrumentele cu venit fix. Iată evoluţia structurii portofoliilor de active financiare deţinute de HNWI şi UHNWI din întreaga lume, începând cu 2006:

Se poate observa uşor că în anul 2008, investitorii şi-au redus seminificativ expunerea pe acţiuni, preferând cash-ul, însă din 2009, expunere pe acţiuni a crescut treptat, în detrimentul deţinerii de cash sau depozite bancare.

Pentru majoritatea HNWI, investiţiile sunt domiciliate pe continentul în care rezidă, cu excepţia acestui tip de investitori din Amercia Latină care-şi orientează investiţiile în proporţii aproximativ egale în America Latină şi în America de Nord.

O clasă aparte de investiţii o reprezintă cea a investiţiilor din pasiune, sau a investiţiilor emoţionale, aşa cum mai sunt numite. Acest tip de investiţii reprezină acele investiţii care nu oferă deţinătorului lor doar satisfacţia randamentului financiar, ci şi bucuria de a se bucura de ele. În această categorie intră investiţiile în artă, bijuterii, maşini de colecţie, etc.

Investiţiile emoţionale  reprezintă o componentă importantă a portofoliilor clienţilor de tip HNWI (High Net Worth Individuals). Important de notat este că arta, din ce în ce mai cerută şi pe piaţa locală ca activ investiţional,  reprezintă 22% dintre investiţiile emoţionale ale HNWI, însă procentul este mai mare în rândul clienţilor europeni (27%) şi ai celor din America Latină (28%). Iată o structură a investiţiilor emoţionale pe care le fac HNWI:
Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

Leave a Reply

preload preload preload