Aug 19

În încercarea de a găsi explicaţii raţionale pentru evenimentele care au loc pe bursele internaţionale în această perioadă vă prezentăm rezultatele studiului GfK Euro Climate Survey care investighează atitudinea europenilor faţă de mersul economiei, aşteptările legate de evoluţia veniturilor şi dorinţa de cumpărare. Cele mai recente rezultate ale acestui studiu sunt aferente trimestrului 2 al anului 2011 şi relevă următoarele:

  • Tendinţa generală a percepţiilor europenilor conturează un trend ascendent în ceea ce priveşte optimismul, majoritatea lor considerând că ţările lor vor ieşi din criză pe termen lung. Totuşi, efectele negative ale acesteia sunt departe de a fi trecut, iar majoritatea europenilor rămân precauţi în ceea ce priveşte evoluţia economică, manifestând îngrijorări legate de stabilitatea fiscală sau de inflaţie (cele mai mari îngrijorări fiind legate de preţul combustibililor şi al hranei)
  • Interesant este optimismul românilor, care s-a aflat pe un puternic trend ascendent, de la o valoare a indicatorului de -71 în uiunie 2010, până la valoarea de -26 la sfârşitul lunii iunie 2011. Totuşi valoarea negativă a acesteia indică faptul că în ansamblu, românii au aşteptări mai degrabă negative legate de evoluţia economiei, deşi dinamica acestui indicator ne arată că aceste aşteptări sunt mai puţin grave decât în urmă cu un an.
  • La polul opus se află cetăţenii austrieci, care în ultimul an au manifestat o scădere a încrederii în capacitatea economiei lor naţionale de a-şi reveni, cu toate că valoarea indicatorului este pozitiv: +21. Totuşi, faptul că în urmă cu un an acest indicator avea valoarea de +31 ne conduce către concluzia că austriecii resimt din ce în ce mai greu efectele crizei

 

  • În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, majoritatea europenilor se aşteaptă la creşteri ale preţurilor, însă şi pe acest segment se constată că inflaţia anticipată de europeni la sfarşitul primului semestru al anului 2011 este mai mică decât cea pe care o preconizau la începutul anului. Cele mai pesimiste ţări în ceea ce priveşte creşterea inflaţiei sunt Franţa şi Italia.

 

  • În ceea ce priveşte veniturile, majoritatea europenilor sunt destul de pesimişti, anticipând că veniturile lor în perioada următoare vor scădea. Totuşi, dinamica acestui indicator ne arată că europenii sunt mai puţin pesimişti decât erau în urmă cu un an în legătură cu veniturile pe care le-ar realiza în viitor. Cei mai optimişti sunt nemţii, care consideră în marea lor majoritate că veniturile le vor creşte în perioada următoare, în timp ce francezii, cehii şi italienii sunt cei mai pesimişti.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici pentru a primi şi alte articole interesante scrise pe Despreinvestitii.ro direct în căsuţa dvs de email.

 

Leave a Reply

preload preload preload