Aug 12

A fost publicat raportul CapGemini privind piaţa globală a bunăstării în anul 2011 (World Wealth Report), raport care analizează tendinţele în ceea ce priveşte numărul de persoane cu disponibilităţi financiare foarte ridicate (HNWI – High Net Worth Individuals) şi extrem de ridicate (U-HNWI – Ultra High Net Worth Individuals), averea lor cumulată, distribuţia lor geografică şi bineînţeles activele în care „bogaţii lumii” aleg să îşi păstreze avuţiile.

În acest articol analizăm această piaţă, urmând ca într-un articol viitor să analizăm instrumentele investiţionale către care se îndreaptă persoanele de tip HNWI şi U-HNWI.

Pentru început să definim mai bine conceptul de High Net Worth Individual. CapGemini defineşte persoana de tip HNWI ca acea persoană care deţine o avere de active financiare (excluzând locul primar de reşedinţă) mai mare de un milion de dolari americani. O persoană de tip U-HNWI este cea a cărei avere este estimată la peste 30 milioane de dolari americani.

Revenind la piaţa descrisă de acst tip de persoane, ea a cunoscut în 2010 o revenire, fiind marcată de creşteri în toate segmentele sale, după doi ani destul de turbulenţi.

Astfel, astăzi există 10,9 milioane de oameni care intră în categoria High Net Worth Individuals, dintre care doat 0,9% – aproximativ 98 100 se califică pentru categoria Ultra High Net worth Individuals.

Averea cumulată a acestor persoane este de 42,7 trilioane de dolari americani (în creştere cu 9.7% faţă de 2009), ponderea averilor deţinute de U-HNWI fiind de 36,1% din această sumă, adică aproximativ 15,4 trilioane de dolari. Cu alte cuvinte 98100 de oameni deţin 15,4 trilioane de dolari americani, adică o medie de 157 de milioane de dolari pe U-HNWI.

Cum sunt distribuite aceste persoane pe harta lumii:

  • America de Nord este lider în ceea ce priveşte atât numărul de HNWI, cât şi averea lor cumulată. Aici sunt 3,4 milioane de HNWI, cu o avere cumulată de 11,6 trilioane de dolari americani – o medie de 3,5 milioane de dolari pe HNWI
  • în Asia sunt 3,3 milioane de HNWI, deţinând o avere cumulată de 10,8 trilioane de dolari americani – o medie de 3,27 milioane de dolari pe HNWI
  • în Europa sunt 3,1 milioane de HNWI, cu active cumulate de 10,2 trilioane de dolari – o medie de 3,29 milioane de dolari pe HNWI
  • în America Latină sunt 500 000 de HNWI, cu averi cumulate de 7,3 trilioane de dolari – o medie foarte ridicată, de 14,6 milioane de dolari pe HNWI

Interesant de descoperit este faptul că 53% din persoanele de tip HNWI sunt concentrate în 3 ţări: SUA, Japonia şi Germania.

În 2010, aproximativ 33% din averile acestot tip de clienţi era investit în acţiuni, fiind urmat la o scurtă distanţă de investiţiile în instrumente cu venit fix, ce deţin o proporţie de 29% din averile lor. Mai multe detalii însă, în articolul viitor.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload