Aug 05

De curând a fost publicat un studiu IASCI (International Agency for Source Country Information), realizat cu sprijinul fundaţiei Soros România referitor la obiceiurile de economisire ale românilor plecaţi peste hotare, studiu care relevă câteva aspecte interesante.

Valoarea totală a economiilor declarate ale românilor aflaţi în străinătate se ridică la aproape 12 miliarde de EUR anual  (în anul 2010), din acestea aproximativ 23% fiind transmise către familiile lor din România. Mai concret, o gospodărie de români aflaţi în străinătate economiseşte într-o lună în medie aproximativ 931 EUR, din care aproximativ 221 de EUR sunt transmişi în ţara de origine – România. Aceste  economii remise către România sunt orientate în proporţie de 29% către instrumente de economisire sau investiţie în România, restul de 71% fiind destinate consumului pe plan local. Totuşi, doar 60% dintre românii plecaţi în străinătate trimit bani în România familiilor lor, restul de 40% preferând să economisească şi să păstreze banii în ţara încare îşi desfăşoară activitatea.

Interesant de observat este că aproximativ 72% dintre românii plecaţi în străinătate pun bani deoparte lunar, spre deosebire de românii aflaţi în România, care economisessc doar în proporţie de 20%. De fapt, acumularea de economii este principalul motiv pentru care românii aleg să-şi desfăşoare activitatea într-o altă ţară decât România, 47% dintre ei declarând că nu intenţionează să se întoarcă în România până nu îşi vor fi îndeplinit obiectivul de economisire (în medie o sumă cuprinsă între 80 000 EUR şi 120 000 EUR ce preconizează a o acumula în aproximativ 8 ani).

În ceea ce priveşte destinaţia fondurilor acumulate, scopul principal declarat de 23% dintre românii din străinătate este acela de a achiziţiona/construi o casă în România, urmat la o mică distanţă de obiectivul precizat de 18% dintre românii din străinătate, şi anume de a asigura banii pentru o pensie în România. Situaţia stă diferit pentru românii din România, pentru care scopul principal al economisirii (declarat de 69% dintre ei) este acela de a avea o rezervă de bani pentru situaţii neprevăzute. Iată o comparaţie între scopul economisirii pentru românii autohtoni şi pentru românii din străinătate:

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

 

 

Leave a Reply

preload preload preload