Iul 22

Un hedge fund reprezintă un fond de investiţii a cărui politică investiţională este agresivă, bazată pe utilizarea unor strategii complexe de investiţie, printre care se numără short selling, futures, opţiuni, derivate sau arbitraj. Aceste tehnici sunt folosite pe mai multe tipuri de pieţe (pieţe financiare, valutare, de mărfuri, etc.) locale şi internaţionale în vederea obţinerii unor performanţe ridicate.

Deoarece efectuează tranzacţii pe mai multe pieţe, fondurile de hedge sunt, în general, constituite ca fonduri închise de investiţii, ţintind clienţi care cunosc mecanismele de funcţionare ale pieţelor pe care fondul este activ, şi care sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai ridicate.

Este important de notat că denumirea de „hedge” provine de la „hedging”, adică acea tehnică de  protejare a investiţiilor, relevând faptul că scopul fondurilor de hedge este acela de a genera profit, indiferent dacă trendul pieţei este unul crescător sau descrescător, administrând în acelasşi timp riscul.

Primul hedge fund a apaărut în 1952, fiind creat de Alfred Winslow Jones, primul administrator care a folosit tehnica de short selling (tehnica de short selling reprezintă vânzarea unui activ împrumutat, anticipând că preţul acestuia va scădea, activul fiind cumpărat mai târziu la preţ mai mic, generând astfel profit).

Astăzi există aproximativ 9000 de fonduri de hedge în lume, numărul lor crescând în ultimii 20 de ani (perioada 1990-2010) de 15 ori (erau 610 fonduri de hedge în 1990). Activele totale administrate de acestea se situează în jurul valorii de 1,3 trilioane de USD. Peste 50% dintre acestea sunt domiciliate si administrate în Statele Unite ale Americii .

În România fondurile de hedge nu au luat încă avânt, în acest momentexistând un singur fond de hedge, Certinvest Absolute Return, un fond de investiţii cu strategie long-short pe pieţele bursiere.

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload