Iul 08

Pentru că a trecut deja jumătate de an, ne-am gândit că ar fi util să vedem cum au performat principalii indicatori în prima parte a anului, aşa că vă supunem atenţiei o analiză a evoluţiei pieţei bursiere româneşti, comparativ cu cele din regiune, alături de câteva repere ale pieţei monetare şi ale celei valutare în perioada precizată.

În ceea ce priveşte piaţa bursieră românească, principalul indicator al Bursei de Valori Bucureşti, indicele BET a înregistrat o creştere de 2,65% în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011. Evoluţia acestuia a fost în linie cu evoluţiiile înregistrate de principalii ndici bursieri din regiune (Indicele BUX –  Budapesta, Indicele PX – Praga, Indicele WIG – Varşovia, Indicele BG40IND – Sofia). Iată o evoluţie comparativă:

În afara indicelui BET, şi ceilalţi indici de la Bursa de la Bucureşti au avut evoluţii asemănătoare, indicele BET-FI ănregistrând o creştere de 0,84%, iar indicele BET-XT un avans de 6,22%. Iată cum au evoluat principalii indici de pe Bursa de Valori Bucureşti:

Pe piaţa monetară, rata dobânzii de politică monetară  s-a menţinut la un nivel constant de 6,25%, iar instituţiile bancare au oferit pentru depozitele pe un an următoarele rate medii ale dobânzii: 7,38% la RON, şi 3,29% la EUR.

Pe piaţa valutară, lucrurile au fost destul de tumultoase, cursul EUR-RON marcând fluctuaţii deosebite. Valoarea unui euro, exprimată în RON variind în intervalul 4,2877 – 4,0735. Minimul a fost atinsă pe 26 aprilie, după această dată, cursul înregistrând un trend ascendent, până la valoarea de 4,2341 din data de 30 iunie 2011.

În ceea ce priveşte cursul USD-RON, evoluţiile au fost şi mai spectaculoase, trendul fiind unul descendent, cu scurte perioade de creştere. Astfel, valoarea unui dolar american exprimată în RON s-a situat în intervalul 3,3053 – 2,7408. Valoarea minimiă a fost atinsă pe 29 aprilie, după această dată dolarul apreciindu-se faţă de leu, până la un nivel de 2,9259 pe 30 iunie 2011.

Iată o situaţie a celor două evoluţii de pe piaţa valutară:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload