Mai 06

Piaţa românească a fondurilor de investiţii a cunoscut o creştere constantă în ultima perioadă, trend marcat şi de piaţa globală a fondurilor de investiţii, deşi în România trendul de creşstere este mult mai accelerat. Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Europa (EFAMA) a publicat recent o statistică privind evoluţia pieţelor internaţionale de fonduri de investiţii în anul 2010, care relevă diferenţele dintre diferite ţări, precum cele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), statele Europei Centrale şi de Est sau statele dezvoltate ale lumii.

 

 

Astfel, la sfârşitul anului 2010, activele administrate de fondurile de investiţii pe piaţa globală au crescut faţă de prima jumătate a anului 2010 cu 5,78% (procent exprimat în EUR). România înregistrează una dintre cele mai mari creşteri (20,4%, exprimat în EUR), fiind depăşită ca ritm de creştere doar de Norvegia (24,2%), Bulgaria (22,2%) şi Africa de Sud (21,1%).

 

La nivelul continentelor, cele mai mari active sunt administrate pe continentul american, însă ritmul cel mai alert de creştere îl înregistrează continentul african.

 

Mai interesantă este însă distribuţia activelor administrate în diferitele tipuri de fonduri de investiţii (monetare, de obligaţiuni, diversificate, de acţiuni, altele). Aşa cum se vede în tabelul de mai jos, majoritatea activelor, la nivel global sunt în fonduri cu grad de risc ridicat, fonduri de acţiuni (43%). Balanţa este echilibrată de plasamentele în fonduri cu grad scăzut de risc, fonduri monetare şi de obligaţiuni, care la nivel global însumează 41% din activele administrate la nivel mondial.

În România, apetitul pentru risc este mult mai scăzut decât media internaţională, acest lucru reflectându-se în ponderea foarte ridicată pe care o deţin fondurile cu grad scăzut de risc în totalul activelor administrate pe teritoriul româneasc, fondurile monetare şi cele de obligaţiuni având cumulat o pondere de 73%. Apetitul pentru fondurile de acţiuni este foarte scăzut, acestea administrând aproximativ 4% din activele administrate în România. Se remarcă însă proporţia destul de ridicată de plasamente în ate categorii de fonduri, aceasta reflectând dorinţa investitorilor români de a-si diversifica portofoliul.

 

În a doua jumătate a anului trecut, la nivel global, investitorii s-au orientat preponderent către fondurile de acţiuni (+8,1%) şi alte categorii de fonduri (+6,6%), în detrimentul fondurilor cu risc scăzut (fondurile monetare un înregistrat o scădere a interesului, de -12,3% ). Investitorii români s-au orientat preponderent către alte categorii de fonduri (+41%).

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload