Mar 23

Desi fondurile de investitii exista pe piata de peste 15 ani, sunt inca foarte multe persoane care nu stiu ca isi pot plasa economiile si in alte instrumente decat depozitele. De asemenea, exista multi care prefera depozitele, pentru ca le considera instrumente mai accesibile.

Iata o comparatie intre cele doua:

Depozite Fonduri de investitii
Perioada Definita de la inceput: o luna, 3 luni, un an, etc. 

Cand expira, investitorul trebuie sa isi retraga banii sau sa reiinnoiasca depozitul

Nu au o durata definita. Investitorul poate rascumpara oricand are nevoie de bani
Suplimentari de bani Nu sunt posibile in contul depozitului deja initiat. Pentru sume noi de bani, depozitele vor fi constituite in conturi noi. Acest lucru face dificila urmarirea tuturor sumelor de bani din depozite si a scadentelor. Investitorul poate sa investeasca sume aditionale de bani intr-un fond ori de cate ori doreste. Soldul comunicat in orice moment va include toate unitatile de fond achizitionate, indiferent de moment.
Randament (%) Stabilit de la inceput, ca procent pe an (ex. 7% pe an). Pentru depozitele constituite pe o perioada mai scurta, se calculeaza procentul aferent perioadei detinerii. 

(ex. Pentru un depozit pe sase luni cu dobanda de 7% pe an, castigul propriu zis va fi de 3.5% din suma depusa)

In cazul in care se doreste retragerea banilor inainte de scadenta, dobanda nu este bonificata.

Variabil, in functie de specificul fondului ales si de evolutiile pietelor pe care acesta se expune. In general, randamentele oferite de fondurile de investitii sunt mai mari decat cele oferite de depozite, in conditii similare de risc. 

(ex. Un fond de monetar va avea in componenta depozite, insa acestea vor fi negociate la dobanzi mai atractive decat cele pe care le poate obtine un investitor pe cont propriu, de la banca).

Comisioane In general, bancile nu percep alte comisioane decat cel de ridicare a banilor, in momentul in care dezpoitul a expirat. Unele fonduri de investitii pot percepe comisioane de adeziune sau de rascumparare. Acestea sunt aduse la cunostinta investitorului de la inceput, in cadrul prospectului de emisiune al fondului.
Grad de risc Risc scazut, sumele depuse sunt garantate in limita a 100 000 EUR (echivalentul in RON) pentru fiecare persoana Investitorii isi pot asuma orice nivel de risc doresc, in functie de tipul fondului pe care il aleg. Gradul de risc al fiecarui fond este prevazut in prospectul fondului si poate fi intuit din clasificarea fondului in cauza. 

Un grad similar de risc cu cel al depozitelor il au fondurile monetare si cele de obligatiuni

Scop In general depozitele sunt preferate pentru conservarea sumelor de bani pentru o perioada scurta de timp, sumele fiind necesare intr-un orizont de timp relativ imediat. Fondurile de investitii sunt instrumente preferate pentru acumularea de bani pentru satisfacerea unui obiectiv important.

Atat fondurile de investitiile pot fi folosite ca instrumente de economisire sau de investire. Nu se poate spune ca unul este mai bun decat celalalt, ci doar ca unul ni se potriveste mai bine asteptarilor, orizontului nostru de timp si profilului nostru de risc.

3 Responses to “Fonduri de investitii sau depozite?”

 1. DANA MIU spune:

  Cred ca pentru cineva care nu doreste sa-si asume un grad de risc ridicat si alege un fond monetar sau de obligatiuni, principalul avantaj comparativ cu depozitele bancare este flexibilitatea, faptul ca poate oricand sa-si retraga banii din fond fara sa fie penalizat, asa cum se intampla in cazul depozitelor, unde primesti dobanda la vedere daca spargi depozitul inainte de scadenta.

 2. sgavirdia spune:

  actualizati garantia azi 100000 euro
  respecta

 3. investitii spune:

  @sgavirdia: Va multumim pentru ca ne-ati atras atentia asupra modificarii. Va rugam sa luati insa aminte la faptul ca acesta este un blog, cu sute de articole, fiecare dintre ele fiind relevant la un anumit moment din timp. Din aceasta cauza, pot exista multe situatii in care cifrele prezentate sa nu mai fie de actualitate. Speram insa ca esenta mesajului ramane actuala

Leave a Reply

preload preload preload