Mar 25

Arta este, în general, o achiziţie menită să încânte ochiul, să bucure sufletul şi să lumineze un perete altfel gol. Cel puţin aceasta este interpretarea celor pasionaţi de artă, a olecţionarilor. Arta însă poate fi, pe lângă toate acestea, şi o investiţie foarte profitabiă. Aşa cum ne învaţă istoria, arta ca investiţie s-a dovedit o alegere foarte bună, mai ales în perioadele de scădere economică. Iată câteva date culese din rapoartele Asociaţiei Fondurilor de Artă din Statele Unite ale Americii :

 • Valoarea multor colecţii a crescut în timpul Marii Crize;
 • În timpul crizei petrolului din 1979, preţurile monedelor şi ale altor  active de colecţie au crescut substanţial;
 • Ca urmare a prăbuşirii burselor, în octombrie 1987, indicele  Dow Jones Industrial  a avut nevoie de aproximativ 15 luni ca să recupereze nivelul de dinainte de criză; în timpul aceleiaşi perioade, piaţa de artă a înregistrat o creştere constantă;
 • În 2009, arta reprezenta aproximativ 25% din totalul ‘investiţiilor emoţionale’ ale  persoanelor cu venituri ridicate.
Piaţa de artă este slab corelată cu alte pieţe, ceea ce face ca investiţia în obiecte de artă să fie preferată de mulţi, un astfel de plasament asigurând o protecţie bună împotriva inflaţiei.

 

Şi totuşi, cum beneficiază un investitor de astfel de randamente? El are la dispoziţie 2 modalităţi:

1. investiţia directă în opere de artă

2. investiţia într-un fond de investiţii în artă

Investiţia directă în opere de artă poate aduce profituri mai mari decât cele afişate de indice, sau mai mici. Practic, un investitor individual achiziţionează acum o lucrare de artă sau mai multe, şi le vinde în viitor , sperând că preţul pe care îl va primi în viitor va fi mai mare decât cel plătit acum. Totul depinde de selectarea operelor achiziţionate şi alegerea momentului de vânzare. Unele opere pot fi mai căutate decât altele, ducând astfel la randamente mai atractive. Devine astfel clar că „ochiul profesionist” este cheia pentru selectarea operelor, pentru a obţine profituri satisfăcătoare, element care nu este la îndemâna tuturor. De asemenea,  mai există şi costurile de tranzacţionare a operelor de artă, ce au valori de peste 15%-20% din valoarea operei cumpărate / vândute, costuri deloc neglijabile, ce erodează profitul individual

Mult mai accesibilă este calea investiţiei în artă prin fonduri de investiţii specializate. Acestea beneficiază de know-how-ul şi experienţa unor experţi în artă pentru selectarea operelor în care vor investi, iar costurile de tranzacţionare sunt în general mult negociate, ţinând cont de volumul tranzacţionat, aşadar randamentele obţinute de fondurile de inevstiţii în artă sunt în linie cu cele arătate de indici. Totuşi, cele mai multe astfel de fonduri operează prin structuri de SPV-uri, ceea ce înseamnă că atunci când o operă din portofoliul fondului este vândută cu profit, acesta nu se regăseşte imediat în performanţa fondurilor, ci durează minimum 6 luni, deoarece creşterea realizată trebuie să fie reflectată întâi în bilanţurile SPV-urilor, abia după aceea, creşterea translatându-se în randmentul fondului.

Până când sunt întocmite bilanţurile SPV-urilor, se poate calcula însă un indice al performanţei la exit, calculând profitul realizat în urma fiecărei vânzări individuale. Aceste profituri individuale sunt apoi ponderate cu procentul valoric al operei în totalul portofoliului fondului, rezultând astfel un indice mediiu al performanţei la exit. După întocmirea bilanţurilor SPV-urilor, valoarea indicelui mediu de performanţă la exit se va trnslata către randamentul mediu al fondului.

Esenţial de înţeles în cadrul pieţei artei este că timpul reprezintă un factor de necontestat  în atingerea ţintelor de randament. Vânzarea unei opere de artă într-un interval mai scurt de un an de la achiziţia ei poate să nu ofere randamentele aşteptate.

 

 


 

2 Responses to “Arta ca investiţie”

 1. Andreea spune:

  Buna,
  As dori sa stiu de unde sunt informatiile legate de piata artelor din Romania – eu sunt in cautare de astfel de date pentru lucrarea mea de dizertatie.

  Multumesc mult,
  Andreea

 2. investitii spune:

  @Andreea: pentru informatii detaliate in legatura cu piata artei in Romania (evolutii istorice, grafice, volum, etc) iti recomandam sa iei legatura cu o casa de licitatii de obiecte de arta – spre exemplu Artmark

Leave a Reply

preload preload preload