Feb 25

Astăzi, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din Europa (EFAMA) a publicat raportul statistic privind evoluţia învestiţiilor în anul 2010 pe teritoriul european. Vă prezentăm şi noi mai jos, o comparaţie între evoluţia investiţiilor în fonduri în România şi cea din alte ţări europene.

Valoarea activelor administrate – tabel comparativ România vs alte ţări europene, 2010 şi 2009:

Din tabel se observă că ţările cu cele mai mari active administrate de fondurile de investiţii sunt Luxemburg, Franţa, Germania Irlanda şi Marea Britanie. La polul opus, ţările cu cele mai mici active administrate de fondurile de investiţii sunt Bulgaria, România, Slovenia, Slovacia şi Republica Cehă, deşi România marchează cea mai mare creştere anuală a activelor pe acest segment: +62%. Iar, deşi activele din România sunt comparabile cu cele din ţări precum Slovenia sau Slovacia, este important să le punem în contextul mărimii pieţelor, în ansamblul lor.

Astfel, prezentăm mai jos o comparaţie între valoarea activelor administrate raportat la PIB (estimare pentru 2010)  între câteva ţări din Europa Centrală şi de Est:

Comparaţia de mai sus relevă faptul că România se află printre ţările care investesc cel mai puţin în fonduri de investiţii raportat la mărimea pieţei în ansamblul său. Astfel, în România acest procent depăşeşte cu puţin valoarea de 1%, un procent mult mai mic decât în ţări precum Republica Cehă, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria sau chiar Turcia.

 

Vi s-a părut interesant acest articol? Abonaţi-vă aici şi veţi primi gratuit pe email cele mai noi articole scrise pe blogul DespreInvestitii.ro.

Leave a Reply

preload preload preload